У Добоју обиљежено 108 година од интернације Срба у злогласни аустроугарски логор

У Добоју је обиљежено 108 година од интернације Срба у злогласни аустроугарски логор, који је формиран током Првог свјетског рата. Овај први концентрациони логор у модерној Европи постојао је од 1915. до 1917. године.

У њему је било заточено више од 45.000 српских цивила и војника, од којих 12.000 није преживјело рат.

Обиљежавање овог историјског догађаја организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је данас да је злогласни аустроугарски логор у Добоју у којем је убијено 12.000 српских логораша исходиште гдје је почео геноцид над српским народом, те упозорио да и данас постоје лоше намјере према Србима које су готово идентичне као оне из 1915. године.

– Добојски логор још је један свједок страдања Срба – истакао је Стевандић који је присуствовао обиљежавању 108 година од интернације Срба у добојски казамат који је био прво организовано масовно стратиште у дотадашњој историји цивилизоване Европе.

Стевандић је нагласио да су настанком Републике Српске откривене све тајне о страдању српског народа које су намјерно власти комунистичког режима бивше Југославије потискивале зарад лажног братства и једниста.

Српски народ је у Одбрамбено-отаџбинском рату спасен захваљујући свом јединству, постојању Републике Српске, њене војске и полиције, рекао је данас у Добоју изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић.

Томић, који је присуствовао обиљежавању 108 година од интернације Срба у добојски логор, рекао је да је тај логор био машина за уништавање Срба гдје је страдало њих 12.000, од којих 600 дјеце, само зато што су Срби, у намјери Аустроугарске да лакше дође до Дрине и нападне Србију.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић изјавио је данас на на обиљежавању 108 година од интернације Срба у добојски логор да су Срби страдали кад год нису имали јаку државу, а таква историја је заустављена стварањем Републике Српске.

Јеринић је рекао да је добојски логор историјско мјесто за Србе о којем се мало зна, а чији је циљ био да се током Првог свјетског рата у њега интернирају и униште Срби са лијеве стране Дрине, што је настављено у Другом свјетском рату у стратиштима Јасеновца.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић поручио је да је Српска гарант опстанка Срба на овим подручјима, те указао на двоструке аршине Запада и међународне заједнице када је ријеч о српским жртвама и страдањима.

– Избјегавају да дођу на сваки помен, на парастос страдалима из Одбрамбено-отаџбинског рата, али, ево, нема их да се поклоне ни српским жртвама из Првог и Другог свјетског рата. То показује њихов однос према српском народу и саучесништво у намјери да буде потпуно уништен и уклоњен са ових простора – рекао је Остојић, наводећи да се то у формалноправном рјечнику назива кривично дјело геноцид.

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић рекао је да се мало зна о добојском логору, који је дио континуираних напада и тежњи за уништење српског народа, што се наставља и покушајима Кристијана Шмита, који опет призива та времена и има намјеру и жељу да поробљава српски народ, да га кажњава и затвара.

Страдалнике у добојском логору је Свети архијерејски сабор Српске православне цркве прогласио новомученицима Епархије зворничко-тузланске.

Добојски логор, који је у Првом свјетском рату формирала Аустроугарска, био је прво организовано масовно стратиште у дотадашњој историји цивилизоване Европе.

Први подаци о добојском логору предочени су тек у „Споменици посвећеној мученицима и жртвама добојске интернације из свјетског рата 1915/16. године“, која је урађена приликом освештања споменика, Спомен-костурнице са костима страдалих и Спомен-цркве Светих апостола Петра и Павла 1938. године.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар