У ГО Нови Београд Бранко Крњаић представио своју књигу Лексикон Срба Баније

У организацији Завичајног удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније 22. септембра је у Великој сали Градске општине Нови Београд одржана промоција књиге Лексикон Срба Баније аутора Бранка Крњаића.

Лексикон на преко 500 страна обухвата податке о 1003 Банијаца који су значајни за културу, умјетност, науку, спорт, религију, привреду и обичних људи који су заслужили да се о њима пише.

Модератор промоције Милош Бајић нагласио је да присуство великог броја Банијаца показује приврженост прошлом и садашњем времену родне завичајности.

– И поред неимаштине, удружење се потрудило да свесрдно и са великим задовољством подржи аутора Бранка Крњаића на његовом мукотрпном раду у сакупљању материјала за личности наше Баније које су одштампане у Лексикону Срба Баније. Бранко се показао као прави ентузијаста кроз вишегодишњи рад. Његов лексикон ће вјероватно постати лична карта Баније. Вјерујем да ћете и ви, уз много захвалности према Бранку Крњаићу, прихватити ово значајно дјело, као нашу заједничку реликвију с којом ћемо се знати поносити – рекао је Бајић.

Рецензент лексикона проф. др Душан Богичевић нагласио је да је ово први лексикон Срба Баније који је написан слободно, без сугестија шта ће се за некога написати.

– Бранко није желио стављати у лексикон податке који нису доказани и провјерени, био је врло темељан. У писању овог дјела анализирао је вријеме и догађаје, улогу појединих личности у њима, уз истинито и објективно приказивање.

Сам аутор Бранко Крњаић истакао је да бавећи се прикупљањем података за лексион схватио је колико тога није знао о Банији, а изучава свој родни крај дуги низ година.

– У лексикону ћете пронаћи многа лица за која нисте знали да су Банијци. Нашао сам Банијце који су били дио Првог српског устанка, човјека који је цијели рат био лична пратња Драже Михајловића, витезе Карађорђеве звијезде који су заборављени и запуштени у нашој прошлости, 80 свештених лица , тахикета који су дали незмјеран допринос у раду Православне цркве на свим просторима. 77 је владика, а ми можда не знамо ниједног – рекао је Крњаић.

Крњаић је напоменуо свим читаоцима да прије него што пређу на претрагу имена обавезно прочитају његов Предговор који ће открити његову намјеру, пориве, методологију рада, али и објаснити зашто нешто јесте, а зашто нешто није овдје обрађено и на који начин је то обрађено.

– Ми волимо свој крај, али запамтите да љубав није довољна. За свој крај треба радити,  ми морамо стварати.У фази смо када лутамо. Брзо се приклањамо средини у коју долазимо. Селимо се и заснивамо породице и врло смо успјешни као пословни људи и на свим другим плановима и заборављамо. То није добро. Оно што је било се не смије заборавити, јер оно што је било је поука новим и младим генерацијама да се више не понови – закљућио је Крњаић.

Крњаић се захвалио својим сарадницима академском сликару, графичару и магистру  Драгану Чубрићу, Чеди Вукомировић.  Захвалио се лектору Николи Корици, Александру Недељкову, Милошу Бајићу, рецензентима Душану Богичевићу и др Милану Кољанину.

Промоцију су пјесмом увеличали женска пјевачка група Жене Баније и мушка пјевачка група Завичајног удружења Банијаца.

Књигу можете поручити на број 063 890 6803 (Милош Бајић).

Текст и фото: Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар