У Градишци ће у суботу бити обиљежена годишњица егзодуса Срба из западне Славоније

У суботу 24. априла 2021. са почетком у 09:30 часова у Цркви Пресвете Богородице у Градишци, биће служен помен за страдале Србе након чега ће у 10:30 часова бити откривено Спомен обиљежје и са моста положени вијенци у ријеку Саву.

У суботу, 1. маја, навршиће се 26 година од злочина оружаних снага Хрватске које су у акцији “Бљесак” са подручја Западне Славоније, која се тада налазила у саставу Републике Српске Крајине /РСК/ и под заштитом УН, протјерали 15.000 Срба. Убијено је или нестало 283 Срба, међу којима 56 жена и осморо дјеце.

Залагањем Удружења протјераних Срба из Западне Славоније, у суботу ће у Градишци бити откривено Спомен обиљежје погинулим и несталим Србима. Ово монументално дјело израђено је на основу идејног рјешења вајара Андреја Митевског из Скопља.

На споменику су уклесане ријечи:

Класје Западне Славоније ниче у пољима и на висовима Републике Српске. Живот побјеђује.

У славу и сјећање на 1241 Србина који положише своје животе у рату 1991 – 1995. године, подижу саборци и потомци.

Уочи предстојећег сабрања, предсједник Удружења протјераних Срба из Западне Славоније Крста Жарковић изјавио је да ни након 26 година од егзодуса Срба са тог подручја нико није одговарао за почињене злочине, али да ово удружење неће одустати од намјере да се процесуирају одговорни за злочине у акцији хрватске војске и полиције “Бљесак”.

“У западној Славонији данас углавном живе старија лица, док су млади људи без запослења и било какве перспективе принуђени, као и млади Хрвати, да посао углавном траже у иностранству”, навео је Жарковић.

Он је рекао да у Републици Српској још није законски ријешен статус српских бораца из западне Славоније и некадашње Републике Српске Крајине, иако је око 40 одсто бораца Српске војске Крајине учествовало у оружаним дејствима Републике Српске.

Приредило: УГ јадовно 1941. Бања Лука

Нема коментара

Напишите коментар