Удружење избјеглица из Републике Хрватске представило приручник „Сви смо ми мигранти – избјеглице“

Промоција приручника – брошуре под називом „Сви смо ми мигранти – избјеглице“ аутора Вељка Жигића, предсједника Удружења избјеглица из Републике Хрватске, одржана је 14.децембра у сали општине Земун.

Издавач приручника је Удружење избјеглица из Р. Хрватске уз подршку Комесаријата за избјеглице и миграције Републике Србије. О удружењу, раду и дјеловању, као и о потреби интензивније и свеобухватније едукације и информисања говорио је сам аутор.

Према ријечима Вељка Жигића овај приручник издат је са циљем подизања свијести шире јавности о проблемима и препрекама са којима се избјеглице и интерно расељена лица суочавају, као и промовисањем и јачањем толеранције на националном и локалном нивоу.

„Овај информативни и едукативни приручник садржи све потребне информације и појмове о миграцијама, мигрантима, избјеглицама, интерно расељеним лицима, азилантима, а наведени су и примјери кроз историју. Овај приручник није само од значаја за корисничку популацију, већ и далеко шире, с обзиром да су у Приручнику наведене конкретне информације о предузетим мјерама и реализованим активностима Владе Србије, а самим тим и Комесаријата за избјеглице и миграције Србије, и то о стању, проблемима и потребама миграната- избјеглица, али и о начину рјешавања истих“, објаснио је Жигић додајући да наведени Приручник има за циљ да на основу непобитно утврђених историјских чињеница и доказа, покаже Србију и српски народ у цјелини у правом свјетлу, односно у правом смислу ријечи, хуманости, доброчинства, гостопримства, љубави, достојанства, истине правде и једнакости.

„Сви добронамјерни ће се сложити да је све наведено својствено Србији и Србима у цјелини и да су о истима сви други наводи неистинити, односно злонамјерни. Зато сви они који су били или још увијек јесу мигранти- избјеглице, који су нашли привремено или трајно уточиште у Републици Србији, без било каквих предрасуда или лицемјерства ипак треба да јасно и гласно кажу : Помогла си колико си могла и зато, хвала ти Србијо“, закључио је Жигић.

Удружење избјеглица из Републике Хрватске од свог настанка 2001.године издало је много штампаних издања сличне тематике, а Вељко Жигић, аутор је многих поменутих издања попут „Повратак и повратници у Лику“, „Информисањем избјеглица и ИРЛ-а  до правне помоћи и остваривања права“, „Ко историју заборавља – историја му се понавља“, Информатор о ЛАП-у за рјешавање проблема избјеглица и ИРЛ-а и других приручника и брошура.

У програму промоције наступила је Женска пјевачка група Завичајног удружења „Банија“ са сплетом крајишких пјесама, а пјесникиња Милка Шолаја, која је такође члан уређивачког тима овог приручника, прочитала је своју пјесму симболичног назива „Избјегличка колона“ чиме је код присутних пробудила горка сјећања на 1995.годину и колону у којој су већина и дошли у Србију тог 5.августа.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

Нема коментара

Напишите коментар