АКТУЕЛНО:

У Кљајићеву промовисан зборник Вргинмост претакање судбине

Уочи славе села Кљајићево Велике Госпојине,  27.8 2021. одржана је промоција зборника ВРГИНМОСТ ПРЕТАКАЊЕ СУДБИНЕ. То је уједно и прва промоција овог зборника, а организатори су издавач Крајишки културни центар Београд у сарадњи са Удружењем бораца ратова 1991-1999.г. „Осма Кордунашка ударна дивизија“ Кљајићево, заједно са уредницима зборника.

Водитељи програма промоције, били су Сања Тепшић и Милош Крњета.

„Вргинмост је наша колијевка, у Вргинмосту су кости наших предака.“

Зачетник идеје да се напише зборник, и Вргинмост отме од заборава, пуковник Божо Бијелић каже да је зборник допринос уредника незабораву, то је приказ истине о њиховој општини.

– Од првих идејних рјешења до реализације књиге прошло је више од три године. Стотине и стотине позива и мејлова било је потребно да дођемо до аутора и сарадника. С обзиром да пишемо без архива, и записа, на основу сјећања, био је присутан и страх од грешака. На моју велику срећу врло брзо палицу преузима Никола Кобац, затим нам се придружује и мој класић и ратни друг генерал Петар Тркуља као и проф. Јанко Велимировић.

Зборник је стварало 25 аутора, у првом дијелу књиге аутори су настојали да региструју погинуле и рањене, нестале и заробљене у рату 1991–1995. година.

– Ти спискови нису коначни, али се мора на томе радити, јер ако ми на томе не радимо не знам ко ће.

У другом поглављу Знана и незнана, позната и призната лица налази се 240 имена, од хероја, генерала, сликара, књижевника, политичара, спортиста, професора, доктора до обичних људи који су оставили траг и исписали дио историје. Док трећи дио носи наслов Снаге наше одбране у рату 1991–1995. године.

– Ту смо навели стварно стање, могућности и проблеме, организовања и извођења борбених дејстава у датим околностима.

Петар Шаула предсједник Крајишког културног центра, нагласио је да дио Кордунаша своје дјеловање усмјерава кроз Крајишки културни центар и на тај начин наставља са активностима везаним за Завичај.

– Крајишки културни центар је била прва невладина, непрофитна организација основана крајем 1996. године. Основали су је група Кордунаша са другим Крајишницима. Циљ дјеловања ове организације било је упражњавање културних садржаја прогнаних и избјеглих Крајине. До прошле године на челу руководства био је проф. Слободан Врцељ из Далмације, који је сада један од потпредсједника, други је наш Кордунаш Милан Јовановић.

Шаула наводи да је издаваштво Културног центра окренуто свом чланству, ауторима који стварају записе везане за завичај – Крајину, историјског, друштвеног културног или привредног значаја.

– У претходним годинама у сарадњи са СКД Просвјета пододбор Вргинмост мушка пјевачка група Двојнице припремили смо за издавање ЦД и ДВД са пјесмама кордунашке Ојкаче. Издали смо друго допуњено издање књиге Бол у прсима аутора Миле Дакића, као и прво идање зборника Вргинмост претакање судбине. Уважавајући све добронамјерне критике и сагледавајући оно што сматрају недостатним у првом издању, заједно са ауторима припремили смо друго допуњено издање.

За Кордунаше је ова књига једна од капиталних записа наше генерације. Шаула наглашва да зборник служи на част ауторима, спонзорима, а посебно издавачу.

– Изражавам неизмјерну захвалност свим ауторима посебно Кобцу и Бијелићу. Нека ова књига дође до свих који имају стила и ума да им ова књига буде стимулација да наставе писати о нашем Завичају, нашем Кордуну јер иза нас само записано остаје. Вргинмост је ипак побиједио! Изродио је дјецу која га нису заборавила, о чему овај зборник свједочи – рекао је Шаула.

Инжењер грађевинарства, пјесник, публисицта и хроничар Никола Кобац наводи податак да су Вргинмост Срби почели насељавати око 1688. године.

– Вргинмост није велик колико је велика његова несрећа. Ни наша избјегличка колона не би толико дуга колико бијаху тешки вјекови који су са нама путовали и који су иза нас остали. Књига прати вргомошћанско трајање и нестајање.

У књизи се могу  прочитати драгоцјени подаци. Сва презимена вргомошћанска. Број становника по парохијама, набројане су све православне и католичке цркве, гробља. Наводе се подаци о браковима: српским, мијешаним и дивљим како се то наводи у Шематизму из 1873, 1883 и 1905. године.

– Читаоци ће у књизи пратити судбину Вргомошћана у Првом, Другом и посљедњем рату. Описујемо мјеста страшних злочина, преносимо изјаве преживјелих. Записали смо имена Вргомошћанима који су робијали на Голом отоку, причу о селу које је 1897. године дигло буну против Мађарона, анализу те буне из исте године. Начели смо тему Велеиздајничког процеса из 1909. године. У Збронику ћете наћи податке о изборима у Вргинмосту, о људима, носиоцима власти. У причи „Од Александра до Александра“ споменули смо и описали имена југословенско-  српских владара који су долазили у посјету Вргинмносту. Ту је поименични списак жртава посљедњег рата, али и списак догађаја. Тачније, генерал Тркуља прецизно анализира стање у  21. кордунашком корпусу у рату 1991–1995. године. Пуковник Божо Бијелић пише о 19. пбр. Генерал Миле Новаковић слика стање духа, односе у Крајини, али и описује дешавања у Двору на Уни у току спасавања избјегличке колоне 1995. године. Све су то дјеца Кордуна на коју сви поносни требамо бити.

Кобац се на крају свог излагања захвалио Божи Бијелићу, покретачу иницијативе за писање приче о Вргинмосту,  свим ауторима и свима онима који су помогли у писању својим прилозима. Захвалност је упутио и рецензентима магистру Жељку Вујадиновићу и проф. др Светозару Ливади, Петру Шаули и „Крајишком културном центру“ издавачу зборника.

На промоцији су наступали Мушка пјевачка група Звуци Кордуна и Радомир Вејновић са тамбурицом.

Сви који желе добити информације везане за књигу или је наручити то могу учинити на мејл krajiskikulturnicentar@gmail.com или на бројеве телефона: 063/281127, 063/7717422, и 064/4710503

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар