У Кућанцима обележен дан упокојења патријарха Павла

Свечану архијерејску литургију предводили су епископ славонски Јован и епископ будимски Лукијан са свештенством.

Епископија Пакрачко-славонска је за православце својеврсни свети регион у којој место Кућанци у Општини Магаденовац заузимају посебно важно место. Тако је и ове године 15. новембра у овом месту које је и родно село патријарха Павла, обележен дан упокојења 44. и једног од најцењенијих патријарха Српске православне цркве. Свечану архијерејску литургију предводили су епископ славонски Јован и епископ будимски Лукијан са свештенством, а литургију је пратило Вуковарско српско певачко друштво „Јавор“ из Вуковара.

Целокупну парохију, која броји 560 домова са око 1.500 верника, опслужује млади парох Драган Гаћеша, а откада је на челу епархије пакрачко-славонске епископ Јован ствари су кренуле набоље јер се парохија обнавља и духовно и физички па су многи храмови добили обновљени изглед какав и доликује месту за које су многи православни верници изнимно везани.

Да су Кућанци свето место за православце говори и податак да је баш у том месту приликом посвећења храма обележен јубилеј 800. година аутокефалности Српске православне цркве. Поред многобројних верника дану упокојења патријарха Павла присуствовали су заменик жупана Осјечко-барањске жупаније Радомир Чварковић, заменик жупана Пожешко-славонске жупаније Никола Ивановић, председник ВСНМ Осјечко-барањске жупаније Дејан Јеличић и други узваници из политичког и јавног живота.

Извор: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар