АКТУЕЛНО:

У Носковачкој Дубрави служен помен српској дјеци

У селу Носковачка Дубрава код Чађавице данас је служен помен и положени вијенци на споменик српској дјеци Поткозарја која су 1942. године расељена у то мјесто у Хрватској и ту умрла од глади.

Публициста из Козарске Дубице Зоран М. Кос рекао је да је већина дјеце из села Сјеверовци код Козарске Дубице, а да су умрли у доби од три мјесеца до три године.

Он је нагласио да су на споменик урезана само имена дјеце која су позната, њих 69, а да је број умрлих вјероватно много већи.

– Свештеници Епархије пакрачко-славонске данас су освештали колач и жито за ову дјецу мученике умрле од глади. Наша је дужност да их се сјећамо и отргнемо из заборава – рекао је Кос.

Он је изнио замјерку што су имена дјеце на споменику написана латиницом.

– Њих су родили они који су писали ћирилицом. Морамо водити рачуна о томе – рекао је Кос.

Предсједик Вијећа српске националне мањине Вировитичко-подравске жупаније Милена Лазић поручила је да се ратни злочини никада не смију заборавити ни преко Саве, ни преко Уне, ни преко Дрине.

– Умрли су од глади. Истина о томе мора да буде упамћена – истакла је она.

Вијенац на спомен обиљежјима дјеца која нису добила шансу да одрасту положила је, између осталих, и посланик у Народној скупштини Србије Сања Лакић.

Помену српској дјеци умореној од глади присуствовали су у организацији СПКД „Просвјета“ и њеног предсједника Зорана Синкића и рођаци малишана и грађани Козарске Дубице.

Фото: СРНА

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар