У Новом Саду одржан 4. Сабор младих Херцеговаца

Традиционално првог викенда у новембру Нови Сад постаје састајалиште свих оних који желе да осјете дух културе и традиције Херцеговине, мирис и укус сира из мјешине, да чују звуке гусала и изворну пјесму, да виде лијепе дјевојке и кршне момке.

Све ово пружа Сабор омладине Херцеговине и пријатеља који већ четврти пут организују млади из Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији у склопу рада Комисије за рад са младима. Ове године Сабор је одржан у Вили Москва у Новом Саду 03.11.2023. године са почетком у 18.30 часова.

Млади из Удружења препознатљиви по хуманим акцијама, окупљени око исконских вриједности, вођени љубављу према Завичају ову манифестацију организују са великим ентузијазмом водећи бригу о сваком детаљу. Поред младости и енергије коју посједују, јединство и слога красе организаторе Сабора.

Ове године промјенили смо локацију одржавања Сабора, али не и симболе попут заставе „СРПСКА ХЕРЦЕГОВИНА‟, која нас је све дочекала на улазу. Циљ Саборовања је одавно постигнут захваљујући свима онима који долазе. Сабор је окупио младе који са намјером стигоше из Херцеговине, све оне који тренутно живе, студирају и раде у Новом Саду и осталим мјестима у Србији, али и бројне потомке Херцеговаца који су се доселили у бројна мјеста као што су Клек, Сечањ, Гајдобра, Нова Гајдобра…. Посебно нам је драго што су са нама вечерас и бројни наши пријатељи који су уз нас завољели Херцеговину и који подржавају све наше акције – поручују организатори.

Како и доликује на улазу у ресторан присутне је дочекала погача и со, млади обучени у традиционалну ношњу као и организатори. Програм вечери водила је Светлана Батинић која је све присутне упознала са садржајем вечери стављајући посебан акценат на хуманитарни карактер Сабора и прикупљање новчаних средстава за помоћ у лијечењу Павла Миловића из Гацка. Сабор је почео са химном Боже правде у извођењу етно групе Симонида из Невесиња.

Рецитацијом пјесме „Херцеговина‟ кантаутора Ранка Слијепчевића представила се Тијана Миљановић мастер професор српске књижевности и језика, вишетруко награђивана на бројним литерарним конкурсима, која се дуги низ година бави глумом и рецитацијом.

Пјесмом Требињска, свог суграђанина Ранка Слијепчевића, представио се Алекса Хамовић студент Факултета техничких наука. Његова љубав према гитари и музици траје од његове седме године. Музички образован учесник је бројних фестивала. Са својим бендом Новело Акустик а често и са својом сестром Саром уљепшава бројне прославе и догађаје.

Присутнима се обратио предсједник Удружења Божидар Миловић који није крио одушевљене сјајном организацијом, посебно истичући хумане активности младих као и бројне пројекте које је Удружење започело.

У име организационог одбора и Комисије за рад са младима обратила се Ивана Шиповац. У надахнутом говору, није могла да сакрије емоције и велику радост што је и овај Сабор окупио велики број младих. Шиповац се посебно захвалила онима који су на Сабор дошли из Херцеговине истичући да на тај начин јачамо везе са завичајем.

Традиционално за сваки Сабор организатори додјељују Златне повеље појединцима и организацијама као мали знак пажње за допринос и афирмацији не само Сабора већ цјелокупног  Програма рада младих који се реализује кроз бројне активности. Ове године заслужни добитници повељу су Милош Томић, некадашњи предсједник Комисије за рад са младима који је наставио свој рад и по престанку обављање ове функције. Својим трудом, залагањем и радом, идејама али и позитивном енергијом као и покретачком снагом учествује у свим активностима.

Други добитник је Младен Лажетић, Невесињац са адресом становања у Новом Саду власник агенције Атина некретнине у Новом Саду али и чувене кафане Тамо Далеко НС која представља мјесто честих окупљања младих из Херцеговине. Несебичну подршку пружио је у бројним хуманим акцијама које организују млади из Удружења, почев од Акција Ђаци прваци, Помоћ за кориснике свртаишта, Радост Васкрса, Акција добровољног давања крви…Награђенима је повеље уручила Ивана Шиповац.

Најмлађи учесник у програму Сабора је измамила највећи аплауз. У питању је Софија Авдаловић, поријеклом из Гацка, ученица 4. разреда ОШ „Никола Тесла‟ из Новог Сада. Васпитана у духу традиције, представила се пјесмом Љубивоја Ршумовића „Домовина се брани лепотом‟. Док многи њени вршњаци јуре за тамо неким јутјуберима, сан ове дјевојчице је да упозна Љубивоја Ршумовића, свог омиљеног пјесника и узора… Докле постоје дјеца коме је Љубивоје узор има наде за цјелокупни наш род.

Пјесмама из Херцеговине представила се етно група Симонида из Невесиња која се кроз пјесму прошетала Невесињским селима и Хецеговином а нису изостале ни пјесме са Космета. Ова етно група која постоји од 2017. године до сада је одржала велики број наступа како у Херцеговини тако и у региону.

Херцеговачко окупљање без гусала било би непотпуно, ко би казивао нашу славну и бурну историју, представио бројне јунаке да није извођача на овом традиционалном инструменту? Пјесмом „Нови ускок‟ представио се гуслар Милош Лучић, активни члан Удружења студент машинства у Новом Саду. Као члан КУД-а Сава Владиславић, Зеленгора, Удружења гуслара Тешан Подруговић из Гацка учествовао је на бројним фестивалима. Као гуслар освојио је 3.мјесто на омладинском фестивалу у Републици Српској и 5.мјесто на фестивалу свих српских земаља.

У забавном дијелу програма наступио је Дејан Шубара са својим Вирал бендом. Захваљујући својим вокалним способностима атмосфера ни једног момента није спласнула. Пјесмом Српскиња је мене мајка родила Сара Хамовић је својим гласом и харизмом и овог пута додатно подигла атмосферу.

Младима из Удружења као мали знак пажње Дејан Стошић из Смедерава, заслужан за повезивање и довођење више стотина ђака из Херцеговине у обилазак Србије, уручио је реплику заставе Српска Херцеговина.

Организовање оваквог скупа није могуће без финансијске подршке свих оних који су препознали значај Сабора. Поред наших чланова, истакнутих привредника којима се срдачно захваљујемо један дио новчаних средстава добијен је у оквиру Пројекта Градске управе за културу града Новог Сада. Стотине задовољних лица пуни утисака напустили су Вилу Москва а неколико дана послије утисци са Сабора се и даље препричавају. Сваки Сабор представља нови изазов. Сљедећи Сабор је јубиларни пети по реду и свакако ћемо уложити сав труд и напор да га достојанствено обиљежимо   – поручују организатори Сабора.

У ЗДРАВЉУ СЕ САСТАЈАЛИ У ВЕСЕЉУ САБОРОВАЛИ.

 

Текст: Бојан Миленић
Фото: Божица Михајловић

Нема коментара

Напишите коментар