У Новом саду одржано јубиларно 10. Банијско вече

Завичајно удружење Банија из Новог Сада одржало је у ресторану Рибарац у Новом Саду 1. децембра 2018. године 10. Банијско вече, које се иначе одржава сваке прве суботе у мјесецу, па је ове године било првог дана мјесеца децембра. Ове јубиларне вечери окупило се око 350 наших земљака и њухових гостију.

На почетку вечери Удружење је представило своје активности у претходној години на видео биму. Угостили су и предсједника Скупштине Града Новог Сада Здравка Јелушића.

– Вече Банијаца организујемо прије свега због дружења. Сваке године угостимо неког од челника Новог Сада који се увијек одушеве организацијом и атмосфером. Покушавамо да Војвођанима представимо Крајишнике у што бољем свијетлу – рекао је Милан Радојчић, предсједник Скупштине Удружења Банијаца из Новог Сада.

Госте су забављали позната крајишка група Момо и Додир.

Свако завичајно удружење има проблем са подмлатком, па тако и Банијци. Ове вечери удружење је организовало анкету међу посјетиоцима вечери, млађе животне доби тј. шта они очекују од удружења, и на који начин их мотивисати да се активирају у удружењу.

Завичајно удружење Банија Нови Сад је било подружница Завичајног удружења Банијаца из Београда, али су се из чисто практичних разлога одвојили.

– Били смо подружница Удружења Банијаца из Београда чији је предсједник Ковјанић Мирослав. С обзиром да смо ми у Војводини, нисмо могли добијати средства из Војводине јер смо припадали београдском удружењу. Ове године смо се раздвојили, регистровали смо своје удружење, али ћемо направити споразум са Завичајним uдружењем Банијаца из Београда о заједничкој сарадњи и координацији – рекао нам је Милан Половина и додао како и са Банијцима из Суботице имају одличну сарадњу.

Предсједник Скупштине Завичајног удружења Банија из Новог Сада Милан Радојчић пожелио је свим читаоцима Српског кола срећну Нову 2019. годину и Божићне празнике.

Новинар Српског Кола
Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар