АКТУЕЛНО:

У Пачиру обиљежена Манифестација Завичајни дан 2019.

У организацији Клуба избеглих, прогнаних и досељених лица Завичај из Пачира, на језеру Багрема одржана је Манифестација Завичајни дан, 17.8, ове године осма по реду.

Током године Клуб има бројне манифестације, Дочек православне Нове године, када имају преко 100 гостију, а преко дана најмлађе обрадују пакетићима. Слава коју прослављају је Свети Илија гдје угосте бројне госте из осталих српских удружења Сјевернобачког округа.

Како нам је рекао секретар Клуба Павле Лужаић на манифестацију Завичајни дан су посебно поносни.

Такмичари су се надметали у балотању, бацању камена с рамена и повлачењу конопца док су најмлађи скакали у џаковима.

Домаћини су били најуспјешнији у балотању, па је екипа Пачир 1 освојила прво мјесто.На челу са предсједником Клуба досељених и прогнаних лица општине Бачка Топола Милом Павлицом, друго мјесто је освојила екипа Бачка Топола. Док је Пачир са другом екипом освојио треће мјесто.

У надвлачeњу канапа прва екипа је Пачир, друго мјесто Банија, а треће мјесто Република Српска.

Tакмичар Завичајне заједнице Република Српска је био најуспјешнији у бацању камена с рамена, Слога друго мјесто, док су домаћини из Пачира, односно њихов такмичар однијели треће мјесто.

Такмичења су била ревијалног типа, циљ ове манифестације је да се људи окупе и друже. Тако су Пачирци угостили Завичајну заједницу Републике Српске из Суботице, Завичајно удружење Банија Суботица, Клуб досељених и прогнаних лица општине Бачка Топола… и многе друге.

Организатори су учесницима и гостима обезбиједили пасуљ, а послије такмичарског дијела дружење је настављено уз музику.

Ово дружење је било увертира у Завичајне дане који трају од 2. до 9. септембра у Суботици у организацији Савеза српских удружења сјевернобачког округа, чији је члан Клуб избеглих, прогнаних и досељених лица Завичај из Пачира.

Текст: Драгана Бокун
Фото: Благоје Ацан

Нема коментара

Напишите коментар