У септембру пред хрватским судовима изводи се 50 оптуженика за ратне злочине

“Веритас” у задњих неколико година на својој веб-страници објављује заказана рочишта за оптужна вијећа и главне претресе у предметима ратних злочина пред хрватским судовима за сваки мјесец.

За септембар о.г. заказано је 21 рочиште у 18 предмета, са 50 оптуженика, од којих се два рочиште, у два предмета, са седам оптуженика односи се на оптужна вијећа, а остало су рочишта за главне претресе.

Пред Жупанијским судом у Загребу заказано је 12 рочишта у 9 предмета, са укупно 28 оптуженика; пред ЖС у Осијеку заказано је шест рочишта у исто толико предмета, са 11 оптуженика; пред ЖС у Сплиту заказано је једно рочиште у једном предмету, са три оптуженика; пред ЖС у Ријеци заказано је једно рочиште у једном предмету са шест оптуженика и пред Врховним судом заказано је једно рочиште у једном предмету, са два оптуженика.

Од 50 оптуженика, један је 1 припадник Хрватске војске (ХВ), два су припадника Хрватског вијећа обране (ХВО), један је припадник Војске Републике Српске (ВРС), а остало су припадници Српске војске Крајине (СВК), Територијалне одбране (ТО) и Југословенске народне армије (ЈНА). Од укупног броја оптуженика 11-орици се суди у присуству, од којих је један у истаражном затвору, а остали се бране са слободе, док се у одсуству суди 39-ици.

Д.И.Ц. Веритас

Нема коментара

Напишите коментар