У Србу одржано несвакидашње крштење на ријеци Сребрници

КУМ ЧОВЈЕКА ВОДИ ПРЕМА НЕБУ, ПРЕМА БОГУ, КА СВЕТИЊАМА

 

Грачачки парох протонамјесник Предраг Пантелић, 2. aвгуста, на празник Светог Илије пророка, у предивном амбијенту слапова Склоп, на ријеци Сребрници, обавио је обред крштења раба божијег Стефана Војновића из Срба, коме је кумовао Ненад Шијан и тим чином увео га у православље.

Пријатељство два младића Стефана Војновића (29) и његовог будућег кума Ненада Шијана (27) потиче из најмлађих дана, још кад су се као дјеца играли у Србу. Ратна времена одвојила су их на разна стране, Стефан тренутно живи и ради у Београду, а Ненад у Бечу.

Осим пријатељства, имају више заједничких интересовања, једна је љубав према информационим технологијама, чиме се обојица баве, друга, још већа, према родном Србу. Не прође ни једно љето, а да се не појаве у свом мјесту, а у посљедње вријеме, са сазријевањем, тај боравак је све чешћи.

 

Дуго је припремано ово кумство, али Стефанова идеја је била да оно буде несвакидашње и да тај свечани обред буде обављен на мјесту гдје су направили своје прве пливачке завеслаје. Важно је нагласити да одрасла особа која жели да се крсти мора да то жели искрено и по сопственој вољи. Разумијевањем протонамјесника Предрага Пантелића, овај узвишени обред је обављен управо онако како су кумови замислили.

У присуству најближих пријатеља и родбине, на предивном мјесту, гдје је природа показала сву своју љепоту, извјештач „Српског кола“ имао је јединствену прилику да и сам, по први пут, ужива у свему овоме и да то подјели са читаоцима нашег листа. Занимљиво дa je једини, поред кумова и свештеника, загазио у бистру и хладну воду и овјековјечио сликом и текстом овај узвишени чин.

Како то црквени канони налажу протонамјесник Предраг Пантелић приступио је Светој тајни крштења, првој светој тајни, односно радњи коју врши свештеник, гдје се на видљиви начин добија невидљива благодат Божија. Овим чином новог рођења новокрштени постаје члан Цркве, односно улази у Цркву Христову.

У непосредној вези са крштењем је и Света Тајна Миропомазања. То је света тајна кроз коју крштено лице добија дарове Светога Духа у снази, мудрости и другим даровима који му помажу да чува праву вјеру и да живи светим животом. Свештеник помазује поједине дијелове тела крштеног лица светим миром изговарајући ријечи: „Печат дара Духа Светога. Амин“. Почиње се на ушима, а завршава на ногама, како би се осветио читав човјек, и душа и тијело, да буде свет као што је Бог свет.

Прије самог завршетка обреда крштења, протонамјесник Предраг Пантелић постригао је дио Стефанове косе, коју човјек дарује као плод свога тијела, као жртву и завјетује се Богу. Прота Предраг је затим истакао да је крштење почетак духовног живота, односно духовно рађање за вјечност.

„Ненад, искусни вјерник и хришћанин приводи новога члана Цркви и зато је кум неко који човјека води небу, води га Богу, води га светињама. Нигдје боље се то не види него овако у природи гдје само Бог који нас гледа и ми грешни људи на овој земљи присуствујемо овом обреду, као у првим вијковима, када је постојала вјера и крстило се без храмова “, обратио се, присутнима, прота Предраг.

„Лично морам признати да ми је у 15 година службе ово прво овакво крштење и зато сам веома радостан. Стефан је постао данас православац и желим му да буде добар човјек и добар хришћанин на узор и на понос нашој светој Цркви и на корист цијелој заједници“, рекао је, по завршетку крштења, отац Педраг додајући да треба да служи добру и да живи по правилима православне вјере.

По завршетку обреда кумови су честитали један другом, пожељели да се овим чином њихово пријатељство још више продуби, а затим су заједно са гостима отишли код домаћина на ручак.

На крају, за „Српско коло“, Стефан и Ненад су изјавили да је кумством њихово пријатељство подигнуто на још виши ниво. Да им је драго да је крштење обављено у њиховом Србу, пошто су обојица изузетно везани за родни крај и да су овим чином, иако с малим закашњењем, наставили традицију својих предака.

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

 

 

Нема коментара

Напишите коментар