У Сремској Митровици одржана 2. Чваркијада

Зимски базар сухомеснатих и млијечних производа одржан је 25. јануара на Платоу испред МЗ Блок Б у Сремској Митровици.

Организатори ове манифестације су Мјесна заједница Блок Б, Град Сремска Митровица, Удружење Краљевина Србија, Завичајно удружење Мостови на Дрини, Завичајно друштво Мањача.

Чваркијада је била хуманитарног карактера, за разлику од прошле године када су чварци били бесплатни, ове године су се куповали по цијени од 100 динара, а новац се сакупљао за Павла Мора, петогодишњака који се бори са злоћудним тумором. Укупно је скупљено око 300.000 динара.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић отворио је Чваркијаду.

Потпуковник Борислав Крњајић командант касарне у Сремској Митровици рекао је да су се радо одазвали да подрже ову манифестацију.

– Надам се да смо испунили очекивања. Војска у свом функцонисању поред редовних задатака којима се бави има обавезу да се промовише на свим могућим дешавањима у Сремској Митровици – рекао је Крњајић.

Презадовољан протицањем манифестације и бројем посјетилаца, учесника и излагача био је и домаћин Драган Божић предсједник МЗ Блок Б.

– Ово је јединствен примјер можда и у цијелом региону да поред домаћег становништва имамо и посјетиоце из далеких крајева.

Ове године су имали представнике из двије општине Косова и Метохије, Ранилук и Артеш, госте из Бијељине, Ваљева, Суботице, Сопота, Младеновца и Тополе.

Циљ манифестација које МЗ Блок Б организује је хуманитарни рад, и да становништву покажу да се може функционисати и кроз државне, односно градске установе.

– Сарађујући са њима, будемо народу нешто као феникс. Сремска Митровица  је специфичан град гдје нема ни позиције ни опозиције, сви раде заједно. Градска управа, народ, дјеца, војска, сви смо једни другима на услузи – рекао је Божић.

На Чваркијади смо затекли и предсједника Скупштине Града Сремска Митровица Томислава Јанковића који је за Српско коло рекао да је задовољство што могу бити покровитељи као град оваквим манифестацијама. Ова МЗ је одавно препозната као мјесто доброг живљења гдје су људи сложни и гдје се удружују и кроз све манифестације провлаче дозу хуманости.

– Овдје су људи дошли прије 20, 30, 50 година, али нису заборавили свој завичај. Сремска Митровица је мултинационална средина, гдје се Срби јако лијепо слажу и са Хрватима, Украјинцима, Русинима и свим осталим људима који овдје живе.

– Сви заједно радимо, војска, невладине оранизације, спортска удружења, иституције културе у нашем граду, сви појединци који желе да дају свој допринос. Највећи производ оваквих манифестација је пријатељство и повјерње међу људима – закључује Јанковић.

Секретар МЗ Мала Босна Неђељко Митровић на наше питање да нам открије тајну рецепта прављења чварака, рекао нам је да су сви чварци успјели јер су одмах разграбљени.

Прво место освојила је екипа „Ђокара и Пајин”,

друго екипа „Митрос”,

треће „Сандо”,

а четврта је била „Мала Босна”.

Вриједне пензионерке су и ове године правиле уштипке, њих 250 су се за трен ока разграбили.

Специјални гости из Ваљева су правили дуван чварке.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар