Удружење студената Републике Српске отворило канцеларију у Новом Саду

Удружење студената Републике Српске је дана 22.01.2020. године отворило своју канцеларију у просторијама СПЕНС-а у Новом Саду. Свечаном отварању канцеларије присуствовали су Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, директор Установе студентско одмаралиште “Београд“ Ненад Боровчанин, шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић и директор Фонда за пружање помоћи избеглим, пригнаним и расељеним лицима Душко Ћутило.

На факултетима у Новом Саду студира око 6 700 студената из Републике Српске што је био довољан разлог да се створи идеја стварања овог удружења. Циљ удружења је стварање јачих веза између студената Републике Српске и Републике Србије, залагање за бољи статус студената, као и организовање рекреативних и хуманитарних догађаја. Удружење студената Републике Српске основано је 16.04.2019. године у Новом Саду. На оснивачкој скупштини изабран је Управни одбор и успостављен је темељ једног младог друштва први пут овако организованог на територији Новог Сада. За кратак временски период успjели су да реализују програме спортских догађаја, хуманитарне акције, акције прикупљања помоћи за Косово и Метохију и акције добровољног давања крви. Најважнији њихов пројекат је покретање Лиге Републике Српске у Новом Саду која окупља 20 екипа како из Републике Српске тако и студената који долазе из других делова Републике Србије, а који студирају у Новом Саду. Финале тог догађаја планирано је да се одржи у марту 2020. године. У плану су нови пројекти али и ангажовање на пољу друштвеног развоја:

– Са овом канцеларијом смо направили велики искорак у самом функционисању удружења, што ће помоћи бољем раду чланова и бољем организовању удружења. Са канцеларијом се наше могућности повећавају. У наредном периоду заказане су конференције које су саставни дио нашег циља и постојања удружења, а то је повезивање Републике Српске и Републике Србије, истакао је Дејан Пудар предсједник Надзорног одбора Удружења студената Републике Српске.

Идеје Удружења студената Републике Српске поздравио је Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и изразио захвалност што су студенти из Републике Српске од свих градова и факултета у Републици Србији одабрали Нови Сад, Српску Атину и европску престоницу културе:

– Нови Сад је снажан град који отвара врата, прима људе, разумије их и даје им шансу. Ја верујем да ви видите да имате шансу у Новом Саду. Такође, као што бих волио да дио вас остане и после студија у Новом Саду, замолићу вас да се не мали број вас врати у Републику Српску и помогне Републици Српској. Јер ако сви напусте Републику Српску онда њена перспектива није добра, без људи нема Републике Српске, а нема ни Републике Србије. За нас су Република Српска и Република Србија у идентитетском, културном и националном питању једна кућа са два улаза. Ми желимо да се наши сународници свугдие осиећају равноправно и једнако, да свугде могу да користе свој језик и писмо и исказују свој национални и културни идентитет. Мислимо да је чување Републике Српске од националног значаја и за Републику Србију и зато Србија снажно подржава Републику Српску, али подржава и српске општине у Федерацији Босне и Херцеговине где су Срби већинско становништво.

Подршку Удружењу студената Републике Српске изразио је и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић који је поздравио идеју удружења и пожелео им успех у раду у функцији доприноса јачању укупних односа Републике Српске и Републике Србије.

Ненад Боровчанин, директор Установе студентско одмаралиште “Београд“ изразио је задовољство због свог присуства отварању канцеларије:

  • Ваш активизам може допринијети да Нови Сад и Република Србија буду још снажнији, јачи и развијенији него што јесу јер студенти јесу једина права снага сваког друштва. Изражавам наду у ваше све будуће активности и вјеру да ћете сваку идеју коју имате успешно реализовати.

Своју захвалност за све што је својим залагањем урадио за Удружење, студенти су на крају свечаног отварања Канцеларије уручили Захвалницу Градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу.

Новинар Српског кола
Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар