У суботу 19. јуна 2021. екипа емисије “У средишту пажње”, РТС – Радио Београд 1 на челу са Александром Миливојевићем, била је у Лици, на Велебиту, на обележавању Дана сећања на Јадовно 1941, у организацији истоименог удружења грађана из Бањалуке.

У комплекс логора Госпић – Јадовно – Паг, чије је формирање окончано 24. јуна 1941, довођени су, а потом ту и убијани, Срби и Јевреји са читаве територије Независне Државе Хрватске.

Дакле, ту нису страдали само Срби из Лике и мештани околних села, како се често погрешно мисли. У велебитским јамама, на каменитим обалама Пага и морским дубинама у близини тог острва сурово су скончали бројни Срби и Јевреји из Хрватске, Босне и Херцеговине, али и Срема.

Аудио снимак емисије можете слушати овдје:

Логораши су на Велебит и Паг стизали из казнионице у Госпићу, преко сабирних центара Овчара и Ступачиново, а госпићка железничка станица била је место на које су, вагонима за стоку, довожени из свих делова НДХ.

За 132 дана постојања, од 11. априла до 21. августа 1941, тај пут пакла прешло је 42 246 мушкараца, жена и деце. На најсуровије начине ликвидирано је 40 123 људи. Око 2 хиљаде оних које нису стигли побити зато што их је у томе спречила италијанска војска, усташе су транспортовале у логор Јастребарско, а потом у тек основани логор Јасеновац.

Зло које је кулминирало у Јасеновцу, почело је у Госпићу, на Велебиту и Пагу и то не смемо никад да заборавимо, истиче у удружењу “Јадовно 1941.” чији чланови су и ове године обишли места страдања њихових предака.

Протеклог викенда са њима је био и наш новинар Александар Миливојевић. Послушајте његову репортажу, али и разговор за председником Удружења “Јадовно 1941” Душаном Басташићем.

Извор: РТС

Нема коментара

Напишите коментар