У Вуковару одржан „Фестивал младих Вуковар 2019“

У организацији Културно-уметничког друштва „Слога“ из Вуковара, 14. децембра у дворани основне школе „Драгутин Тадијановић“, одржан је „Фестивал младих Вуковар 2019“.

На поменутом програму поред три секције домаћег културно-уметничког друштва учествовали су и Академско културно-уметничко друштво „Соња Маринковић“ из Новог Сада, Ансамбл народних игара СКД „Просвјета“ и вокални солиста Ања Теофиловић.

– Овај наш Фестивал траје током читаве године и ово вече названо „Мостови пријатељства“ само је финале онога што смо радили целе ове године. Фестивал младих почео је школом хармонике коју смо организовали, јер је евидентно да на овом нашем подручју сва културно-уметничка друштва имају проблема са корепетиторима, а најчешћи корепетитори су хармоникаши. Стога смо позвали еминентног хармоникаша и предавача, некадашњег шефа народног оркестра Радио телевизије Војводине, Мићу Јанковића који је и сам почео да свира хармонику у културно-уметничком друштву. Поред тога имали смо и Међународни фестивал дечијег фолклора где смо имали госте из Републике Српске и Србије – истакао је председник КУД-а „Слога“ из Вуковара Бранислав Бијелић.

Током године ово друштво има низ различитих активности којима доприносе развоју српске културе у Вуковару и на његовом ширем подручју, а у оквиру самог друштва активно је неколико секција.

– Најдража секција нам је свакако она најмлађа фолклорна, која окупља децу од седам до дванаест година, а они су вечерас наступили у новој ношњи, односно новим јелецима које је урадила наша етно секција што је финансирано од стране Владе АП Војводине. Поред младих ту је и старија фолклорна група као и ветерани који су се окупили да науче фолклор у зрелим годинама. Наравно, морам да напоменем и тамбурашки оркестар као и поменуту етно секцију – нагласио је Бијелић.

Поред тога што је изузетно активно, ово друштво поноси се и својим ранијим радом, а следеће године очекује их и прослава великог јубилеја.

– Следеће године очекује нас значајан јубилеј, сто година од оснивања нашег културно-уметничког друштва. Имаћемо низ активности, а жеља нам је да окупимо и некадашње чланове нашег друштва и да дођу на концерт који ћемо организовати тим поводом. Такође, жеља нам је да окупимо и врхунске извођаче из Србије, ко ће то бити у овом моменту не могу са сигурношћу рећи, али свакако да желимо тим поводом да направимо један врхунски програм– рекао је Бијелић.

Академци у ношнјама

Својим кореографијама велик утисак на публику оставили су и наступи Академског културно-уметничког друштва „Соња Маринковић“ из Новог Сада.

– Наше друштво основано је 1962. године на Универзитету у Новом Саду који је уједно и оснивач нашег друштва. Бавимо се низом активности и поред ансамбла народних игара који је наступао вечерас у Вуковару ту је оркестар хармоника, мешовити хор као и драмски студио. Наш ансамбл народних песама и игара броји са школом фолклора негде око хилјаду чланова. Бавимо се играма са свих оних подручја у бившој Југославији где живе Срби, али и играма националних мањина у самој покрајини Војводини. Укупно бројимо преко четрдесет кореографија – истакао је уметнички руководилац овог друштва Лазар Бркић који је уједно и похвалио домаћине на добро организованом програму, али и на одличном наступу.

– Оно што сам видео вечерас, а везано је за наше домаћине, искрено не видим неку велику разлику у раду. Игре које су извели вечерас свакако заслужују високу оцену у свим сегментима и музички и певачки и играчки, а оно што ми је драго видео сам да је то и костимски одлично урађено.

Фестивал младих Вуковар 2019 финансиран је од стране Управе за дијаспору и Србима у региону Министарства вањских послова Републике Србије.

Преузето са: срби.HR

Нема коментара

Напишите коментар