Удружење Срба из Хрватске Никола Тесла Крагујевац вриједно баштини српску културу традицију

У протеклом периоду многа удружења су морала да откажу своје заказане манифестације, или да их организују пред мањим бројем публике. Неки су се скроз повукли и чекају да тешка ситуација са корона вирусом утихне како би се вратили својим редовним годишњим активностима. Удружење Срба из Хрватске Никола Тесла Крагујевац било је врло активно у протеклих неколико мјесеци.

По ријечима предсједника Милана Љубовића Удружење баштини српску културу и традицију, обичаје са свих простора бивше Југославије. Такође, грчевито се бори да успостави покидане нити народа и крајеве бивше државе.

– Успоставили смо контакте и сарадњу са српским  заједницама у Далмацији, Лици, Кордуну, Босанкој Крајини, Банији, Славонији, са локалном заједницом у Шумадији. Настојимо, мада тешко иде, успоставити сарадњу са хрватским заједницама, бар у области културе и заједничке традиције ова два скоро идентична народа. Након тешке 2020, у овој години смо имали неколико запажених активности. Обиљежили смо и прославили 310. рођендан свјетског научника, наше горе листа Руђера Бошковића, монодрамом ,Еее, судбино, судбино обиљежили смо Свјетски дан избјеглица, за наш народ посебно значајан јер нас се посебно тиче, преживјели смо егзодус и највећу трагедију нашег народа. Концертом пјесама и игара показали смо и доказали огромну снагу српског народа у његовању колективне традиције и обичаја Срба са свих страна – рекао је Љубовић.

На концерту који је одржан 19. јуна на Тргу краља Александра Првог Карађорђевића учествовали су Анасамбл народних игара СКД Просвјета Загреб из Вуковара, КУД Дукати Крагујевац, КУД Батајница из Батајнице, Академско друштво Гусле Кикинда, КУД Др Младен Стојановић Бачки Јарак, Изворна пјевачка група Црнућанка Горњи Милановац, Плитвице Београд, СКЦ Крагујевац пјевачка група Студенац, Споменак одмладинска пјевачка група Удружења Никола Тесла Крагујевац, Славица Чудић, Милан Милошевић Мирјели и Душанка Стокић Трбојевић, Удружење Срба из Хрватске Никола Тесла Крагујевац уз пратњу оркестра Дукат и маестра Ненада Милановића Пегија.

У оквиру програма Теслина свјетлост у нама и око нас расписали су конкурс на истоимену тему из области литерарних и ликовних радова за ученике основних и средњих школа из Шумадије, Далмације и Славоније.

На конкурс се јавило око 180 ученика. Изложба награђених радова је одржана 25. августа у Народној библиотеци Вук Караџић у Колонији. Издат је Зборник 45 награђених радова који су добили сви награђени, њихове школе као и установе културе у њиховом граду.

У оквиру истог пројекта Удружење Срба из Хрватске Никола Тесла из Крагујевца организовало је 30. августа долазак дјеце из Крагујевца и Шумадије у Београд. Овом приликом су посјетили Храм Светог Саве, Музеј Николе Тесле, Народну скупштину и дружили се са српском дјецом која су дошла из Епархије осјечкопољске и барањске, Епархије далматинске и Епархије паракрчко-славонске.

– Планирали смо да дође 40 дјеце из Далмације и Славоније у Крагујевац, нажалост онемогућени су због короне. Спремили смо се да их угостимо три дана, али ипак ћемо то морати оставити за зимски распуст. Такође, планирамо да дјецу из Шумадије поведемо на љето у Далмацију и Славонију. Требали смо да путујемо у августу, али нас је и у томе корона омела.

Код ових вриједних људи није изостала ни прослава 165. рођендана Николе Тесле, који су прославили свечаном сједницом Управног одбора удружења 10. јула.

 

Посебно болна тема за Србе из Хрватске је злочиначка акција Олуја, тако да је 3. августа у  Музеју Ђуре Јакшића у Крагујевцу удружење заједно са Удружењем писаца Крагујевца  организовало пјесничко вече Избјегличке студи у знак сјећања на страдале и прогнане Србе из Хрватске од 1991. до 1995.

Присутнима су се овом приликом обратили Милан Љубовић предсједник Удружења, Раденко Бјелановић предсједник Удружења писаца Крагујевца, Зорица Сорак предсједница Књижевне заједнице Крагујевац и Марица Сурла. Такође, прочитано је писмо Драгане Бамдад професорке српског језика и књижевности и пријатеља Удружења Никола Тесла. Након тога, чланови удружења су читали своје пјесме на дату тему, док је глумац Књажевско-српског тетара Саша Пилиповић рецитовао пјесму Тина Ујевића, а Гордана Величковић је извела композицију Српкињица једна мала.

Удружење Срба из Хрватске није заборавило невино страдале у рату од 1991. до 1995, организован је парастос 4. августа у Саборној цркви Пресвјете Богородице у Крагујевцу. Присутни су се помолили за вјечни мир њихових душа, и на овај начин показали да нису заборављени.

Удружење Срба из Хрватске учествовало је у литији за славу Града Крагујевца Духове, на Духовски понедјељак 21. јуна, на челу литије била је млада пјевачка група Споменак.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

ФОТО: Милан Љубовић

 

Нема коментара

Напишите коментар