УЏБЕНИЦИ ИСТОРИЈЕ У САРАЈЕВУ Децу трују мржњом према Србима

Ђаци у Кантону Сарајево од ове школске године учиће да су Срби „агресори“ и да је Република Српска настала на „геноциду“ над Бошњацима.

Скандалозне измене наставног плана и програма у свим основним и средњим школама на подручју Сарајева, којима ће бошњачка деца од малих ногу бити одгајана у мржњи према Србима, лично је одобрио премијер сарајевског кантона Елмедин Конаковић.

Образлажући, како је рекао, „потребу“ за изменама у градиву историјских уџбеника, Конаковић је изјавио да је „дошло време“ да деца уче „праву истину која се десила у Сарајеву и БиХ“.

– Наша деца морају учити о опсади Сарајева, о његовом страдању, о геноциду у Сребреници, много више о злочинцима који су у међународним правним процесима одговорни, осуђени и леже у затворима. Тренутно постоји мноштво извитоперених чињеница и нећу дозволити да у уџбеницима пише да се у БиХ догодио грађански рат – рекао је Конаковић.

Сарајевски премијер је, такође, уочи почетка нове школске године најавио још једну „патриотску“ новину у школама, а то је, како је свечано открио, обавезно интонирање химне БиХ у свим учионицама пре почетка наставе, као и истицање заставе БиХ у школским просторијама, као и испред свих образовних установа у федералном Сарајеву.

Шефица посланичког клуба СДС у Представничком дому парламента БиХ Александра Пандуревић за „ЕуроБлиц“ каже да најављене промене у уџбеницима и школским програмима деце, која наставу похађају у сарајевском кантону, представљају класичан пример говора мржње.

– Мислим да би се у вези тога требало огласити и Министарство цивилних послова БиХ. Јасно је да измене у школским програмима, о којима говори Конаковић, представљају очигледан пример тровања школске деце мржњом према Србима – каже Пандуревићева.

Милићевић: Немамо ингеренције

Заменик министра цивилних послова БиХ Ђорђе Милићевић каже да ово министарство не може много да учини поводом сканадалозне одлуке власти Кантона Сарајево да у школске уџбенике унесу шовинистичке измене.

– Ми једино можемо да о томе дамо своје мишљење, будући да је образовање у надлежности ентитета и кантона. Сматрам да се ту ради о јасном говору мржње и повратку у деведесете године прошлог века – уверен је Милићевић.

Преузето са: БЛИЦ

Нема коментара

Напишите коментар