АКТУЕЛНО:

Уручене књижевне награде „Душан Ђаковић Дуја“

Миленко Заилац

У удружењу књижевника Србије је 6. јуна 2023. године Ковиљки Зелић и Јелени Ковачевић уручена новоустановљена књижевна награда „Душан Ђаковић Дуја“. Награду је установила Књижевна заједница Крајине као подршку истрајавању и стасавању нових књижевних стваралаца. Награда носи име истакнутог професора, књижевника и сликара Душана Ђаковиће Дује (1946-2019), који је својим радом утицао на многе да се баве писањем. Обновио је рад Књижевне заједнице Крајине, како би се организовали књижевни ствараоци са прекодринских страна. Један је од оних Крајишника „који се ваздигао изнад времена и простора у коме је живио“ – како је о њему написао Никола Корица (нажалост ни он више није међу нама). Дуја је био члан Удружења књижевника Србије и вишегодишњи председник Књижевне заједнице Крајине. Награде је уручио председник Књижевне заједнице Крајине Марко Ковачевић. Веома успјешан и расположен домаћин овом свечаном дружењу био је Видак Масловарић, потпредседник удружења књижевника Србије.

Ковиљка Зелић је рођена у Жегару код Обровца. До 1991. је живјела и радила у Задру, а сада је професор српског језика у једној београдској средњој школи. Објавила је 2020. године књигу „Током Зрмање – приче из времеплова“, у којој се преплићу литерарни и документаристички начин причања. Веома креативно је ликовно рјешење насловне корице књиге, па се наслов може читати на различите начине. Врло допадљиво, што илуструје запис „Из многих прича провијава туга, али и нада да завичај није изгубљен, док дјеца памте и док се са радошћу њему враћају…“ што је записала Нада Ћук у рецензији. О књизи је присутнима говорио Данко Перић, дајући и један шири осврт на простор описан у причама.

Јелена Ковачевић је рођена у Бајиној Башти. Ради у Архиву Југославије у Београду, гдје је дошла до оригиналних докумената о страдањима Срба током 2. светског рата на просторима НДХ. Осмелила се и на основу тога написала поетску збирку „Страдање“ која садржи преко 40 песама. Уз пјесме је наведен и препис документа чији запис је извор пјесничког надахнућа…  Врло храбро, тематски неочекивано, али изузетно креативно и успешно је успјела да споји историјски запис и поетску рефлексију. Добитница је и Награде Вукове задужбине за умјетност за 2021. годину. Рецензент збирке, Боривој Рашуо, упознао је присутне са пјесмама, њиховим настанком, али и са значајем ове јединствене збирке у колективном памћењу Срба. На крају свечаности је Биљана Ђуровић професорица на Факултету савремених уметности надахнуто говорила стихове из Јеленине збирке.

 

 

Нема коментара

Напишите коментар