АКТУЕЛНО:

Визуелно архивирање важно јер су Срби највећи страдалници на простору бивше Југославије

У Бањалуци је данас одржана промоција пројекта Фондације „Визуелни архив српског страдања“. Приказан је дио потресних свједочења мајки, дјеце, супруга и родбине звјерски убијених Срба на простору бивше Југославије.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је српски народ највећи страдалник у прошлом вијеку на простору бивше Југославије, те да је изузетно значајно визуелно архивирање овог страдања за генерације које долазе.

– Као предсједник Републике одлучио сам да подржим Фондацију „Визуелни архив српског страдањ“ и сигурно је да ће бити обезбијеђено све што је неопходно како би модерним технологијама било документовано српско страдање“, рекао је Додик у Бањалуци на промоција пројекта Фондације „Визуелни архив српског страдања“.

Додик је истакао да су страдали и други народи на простору бивше Југославије, али да су Срби највећи страдалници.

Додик је рекао да се и данас може видјети тежак положај Срба у земљама на простору бивше Југославије.

– Потребно је само да се види како живе Срби у Словенији, Хрватској, гдје их скоро и нема, у Федерацији БиХ, на Космету. То су све примјери наше голготе и страдања – рекао је Додик.

Директор Фондације „Визуелни архив српског страдања“ Денис Бојић истакао је да је приказан само дио свједочења породица страдалих и да је српски народ преживио голготу на просторима бивше Југославије.

– Циљ ове фондације јесте да се први пут након ратних дешавања српско страдање географски обједини, те да буде створена јединствена дигитална база о страдању Срба у Љубљани, Загребу, Вуковару, Книну, Сарајеву, Мркоњић Граду, Мостару, Приштини, Призрену, Кравици, Броду, те бројним другим мјестима широм некадашње Југославије – рекао је Бојић у обраћању на промоцији овог пројекта.

Он каже да би тиме првенствено српски народ, али и цијело човјечанство у исповијестима из првог лица која су обједињена у мултимедијалној платформи, били информисани о обиму и размјерама страдања српског народа на просторима бивше Југославије.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац истакла је данас у Бањалуци да српска страдња не смију бити заборављена и да је више од 50.000 Срба убијено на простору бивше Југославије деведесетих година.

– Срби и данас бране истину притиснути са свих страна. Истина о страдању српског народа мора бити забиљежена визуелно, што је од изузетног значаја – рекла је Граорчева.

Зора Вуковић, мајка погинулог борца Војске Републике Српске, рекла је да не смију бити заборављени хероји који су дали живот за слободу српског народа и одбрану Републике Српске.

– И наредног 9. јануара опет ћемо прославити Дан Републике у слободи и миру. За њено стварање живот су дали најбољи синови – навела је Вуковићева.

Олга Божанић са Космета којој је звјерски убијено 15 чланова породице рекла је да и данас осјећа неизмјерну бол, тугу и патњу за својим најмилијим.

– Те несрећне 1998. године наш срећан живот је престао. Дотадашње комшије крвнички су убијали Србе на Космету, а међу њима и чланове моје породице – навела је Божанићева.

У Административном центру Владе Републике Српске у Бањалуци данас је на промоцији пројекта Фондације „Визуелни архив српског страдања“ приказан дио потресних свједочења мајки, дјеце, супруга и родбине звјерски убијених Срба на простору бивше Југославије.

Промоцији су осим Додика и Вишковића, присуствовали министри у Влади Српске, вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић, те представници Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Борачке организације Републике Српске, невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, као и званице из јавног живота.

Пројекат Фондације „Визуелни архив српског страдања“ реализован је у сарадњи са Републичком организацијом породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, а под покровитељством предсједника Српске.

Пројекат представља један од најзначајних и највиших националних интереса српског народа.

Њиме ће бити остављено, као трајни запис, свједочанство о страдању Срба током ратних дешавања деведесетих година прошлог вијека на простору бивше Југославије.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар