Владика Јоаникије: Пребијају нам дјецу, убацују провокаторе, срам их било за пребијање омладине у Никшићу

Хтјели су да Светом Василију наметну правила короне и да га понизе. Каква је то власт која ратује са Његошем, а сада ратују и са Светим Василијем

Владика Јоаникије стигао је синоћ у манастир Ђурђеви ступови у Беранама, гдје га је дочекало хиљаде вјерника. Величанствен, библијски призор из Никшића који смо имали прилику да видимо након пуштања владике и свештенства из никшићког суда, синоћ је поновљен у граду на обали Лима.

Част ми је да се захвалим, а ова подршка је не само мени, него цркви, вјери и оданост овој немањићкој светињи. Хоће да га препишу некоме другоме и то на кога? Славимо васкрсење Христово и нијесу нам дали да прославимо тај празник, него је пред појединим храмовима било много полиције, али много мање у Беранама, казао је владика Јоаникије окупљенима.

Повриједили су, нагласио је владика, овај народ и мислили су да ће тиме да ослабе нашу вјеру.

„Не, снага наше вјере је у крсту и ми смо на Голготи, али након тога слиједи васкрсење и продужавамо васкрсење овим наши окупљањима. Потврдили смо оданост светињама и славићемо и даље наше празнике. Хтјели су да Светом Василију наметну правила короне и да га понизе. Каква је то власт која ратује са Његошем, а сада ратују и са Светим Василијем? Пребијају нам дјецу и омладину, убацују провокаторе. Срам их било за пребијање омладине у Никшићу, нагласио је владика Јоаникије.

Он је рекао, да сви они који мисле да ће понизити нашу вјеру њих ће Бог понизити.

„Ко год покуша да нас понизи то је за нас Голгота и то је наше исповиједање вјере и ми је потврђујемо када нам је тешко и то је наш народ урадио. Треба да се завјетујемо да ћемо наш задатак часно завршити. Опет потврђујемо да не тражимо ништа посебно за себе, него тражимо слободу и за нас и све остале вјере. Осталим вјерама је загарантована слобода, али нијесу хтјели договор са српском црквом. Ми хоћемо само слободу вјеру као и код осталих и дужни смо да се за то боримо. Кроз ова искушења смо ојачали и има грдна политичка позадина иза ових мјера. Позатварали су нас по становима, али ми ћемо се сабрати у још вјећој љубави да потврдимо нашу вјеру, рекао је владика.

Мислили су, истакао је он, да изолују Светог Василија и као да не живе овдје и не познају овај народ.

„И не знају шта за нас значи Свети Василије. Потврдили смо ту љубав и тако ћемо наставити. Сабираћемо се око ћивота наших светацаи наших светиња и прославаљаћемо наше празнике и радоваћемо се Божјој љубави и у овој борби идемо до краја. Слобода вјера је основ сваке слободе и борићемо се за сваку другу слободу у нашој држави и да би држава имала Божји благослов и да се зближимо, да отјерамо криминалце. Дужни смо да се за то боримо и то је најузвишеније дјело и осмишљава наш живот. Пада страх и нека се зацари љубав и слобода. Ослобађамо се страха који нам стално намећу. Ми смо за вјеру спремни да претрпимо свако понижење, али ћемо истрајати и ослободићемо се. Није оптужен само владика, него и никшићки свештеници, а ми смо насљедници оних који су прогоњени и убијани, као митрополити Јоаникије и Арсеније, али су остали вјерни часном крсту и ми морамо испоштовати њихову жртву. Уколико буде потребно испићемо и њихову чашу, рекао је владика.

Надамо се, поновио је владика, да ће преовладати разум код свих паметних људи.

„Задивили смо цијели свијет нашим литијама и то је јединствен феномен и ова оданост цркви и сами да истрајемо и све ће доћи на своје мјесто. Сви сте задивили наш народ и остале народе и то је посебан благослов. Велико хвала свима вама, рекао је епископ Јоаникије.

Вест преузета са: iskra.co

Нема коментара

Напишите коментар