АКТУЕЛНО:

Власеница: Обиљежено 29 година од погибије 15 дервентских бораца

Парастосом, полагањем вијенаца, прислуживањем свијећа и посјетом спомен-соби, данас је у Власеници обиљежено 29 година од погибије 15 бораца дервентске 327. моторизоване бригаде Војске Републике Српске.

Обиљежавању су присуствовали чланови породица погинулих бораца, представници борачких организација и локалних власти општина Дервента и Власеница.

Парастос је служен у Цркви Светих апостола Петра и Павла, а на Војничком гробљу положени су вијенци и прислужене свијеће за дервентске јунаке.

Предсједник Скупштине Градске борачке организације Дервента Чедо Вујичић изјавио је новинарима да се људима из Дервенте на помен Власенице, а посебно када дођу у ову општину, мијешају осјећаји.

– С једне стране је туга због људи који су изгубили живот у Власеници, а с друге понос на чињеницу да жртва оних који су изгинули, бранећи српски народ и Власеницу није узалудна, да су извршили мисију, сачувавши народ на овим просторима – рекао је Вујичић.

Предсједник Борачке организације општине Власеница Миле Симанић рекао је новинарима да су дервентски борци хероји који су живот заложили за одбрану Републике Српске.

– Тешко је причати на овај дан јер се враћају сјећања и емоције су јаке, посебно када сам и ја био учесник тих дешавања. Сјећам се свих недаћа које су нас тада задесиле. Борци из Дервенте су нам дошли када је било најтеже и ми и наши потомци их не смијемо никада заборавити – изјавио је Симанић.

Предсједник Скупштине општине Власеница Горан Ђурић изјавио је новинарима да саосјећа са породицама погинулих бораца који су у Власеницу дошли не да убијају и освајају, него да бране Републику Српску.

– Ово су болни тренуци када се поклањамо њиховим сјенима, да није било тих хероја ми данас не бисмо овдје живјели – рекао је Ђурић.

Шеф Одсјека за борачко-инвалидску заштиту града Дервента Станиша Микеревић изјавио је новинарима да је захвалан општини Власеница и начелнику Мирославу Краљевићу на људском и топлом дочеку јер се сваке године са истом дозом љубави сјећају људи који су 1993. године дошли да заједничким снагама бране српски народ.

– Данас нам је главни задатак да побољшамно статус породица погинулих бораца и приоритет да преносимо на млађе генерације истину о дешавањима на овим просторима – изјавио је Микеревић.

Породице погинулих бораца изјавиле су да им много значи што њихови најмилији нису заборављени и што се сваке године обиљежава сјећање на њих.

Седамдесетогодишња Драгојла Драгојловић изгубила је супруга Недељка који је прошао сва ратишта и живот изгубио херојски у власеничкој општини, заједно са својим саборцима.

У борбама на подручју Церске у општини Власеница 9. марта 1993. године, погинуло је 15 бораца из Дервенте који су јуначки помагали у одбрани граница Републике Српске.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар