Врховни суд одбио захтјев Мирка Граорца за обновом поступка

Врховни суд одбио је крајем вељаче захтјев за обновом судског поступка Мирку Граорцу, осуђеном на 15 година затвора по оптужници да је мучио затворенике као један од чувара у логору Мањача у БиХ. Граорац је предложио пет нових свједока који тврде да никад није био у Мањачи, што суд није уважио.

Врховни суд под пресједавањем суца Дамира Коса оцијенио је како су „разлози за обнову поступка једнаки онима из ранијег захтјева, само их сада осуђеник покушава доказати изјавама нових свједока“.

Подсјетимо, сплитски пријератни полицајац Мирко Граорац осуђен је на 15 година затвора 2001. године за ратни злочин. Осуђен је на основи изјава свједока, но без материјалних доказа да је био припадник вањске страже логора Мањача у којем су српске снаге убијале и мучиле бошњачке и хрватске заробљенике.

Граорац цијело вријеме тврди да је невин те да је из Сплита отишао 1992. године у родно село Бајнице у БиХ како би се бринуо о болесним родитељима. У Сплит се вратио у ожујку 1994. године, а сљедеће године је ухићен и оптужен за ратни злочин у Мањачи.

Издржао је казну те се вратио у родне Бајнице. Супруга му је у међувремену преминула, а дјеца одселила из Сплита у иноземство. Недавно је телевизија Ал Јазеера Балканс емитирала документарни филм „Терет“ Мирка Граорца у којем су описана Граорчева настојања да докаже невиност, објашњен низ нелогичности тијеком цијелог процеса те представљени свједоци који тврде како никад није био у Мањачи.

Граорац је цијело вријеме тврдио како је невин, што је и описао у недавном разговору за „Портал Новости“.

– Желим само ревизију или обнову поступка. Ја сам свима тада писао – Туђману, врху МУП-а, предсједнику Врховног суда, не знам коме нисам писао, но нитко није хтио ни чути. А моја жена не знам гдје није ишла – рекао је тада Граорац за „Портал Новости“.

Откако је на слободи, неколико је пута тражио обнову суђења. Први захтјев је у травњу 2010. године одбио Жупанијски суд у Сплиту, а два мјесеца касније одбијеницу је потврдио Врховни суд. Нови захтјев Граорац је поднио 9. листопада прошле године и у њему је предложено пет нових свједока бивши логораши у Мањачи Ахмет Зулић и Адил Драгановић те бивши замјеник и помоћник заповједника логора Мањача Радомир Радинковић и Дане Лукајић те вањски стражар у логору Даворко Ачић. Сви су били спремни посвједочити да Граорац никад није био у Мањачи. Но Врховни суд сматра да то није довољно за обнову поступка.

– Ми ћемо сада ићи на уставну тужбу за коју нисмо сигурни хоће ли нам је прихватити јер се ради о обнови поступка. Наиме, пракса Уставног суда је да такве случајеве обично не прихваћају. Но идемо на Уставни суд да би могли након тога ићи на суд у Страсбоургу – рекао је за Новости Граорчев одвјетник Чедо Продановић.

Продановић је рекао и како је по његовом мишљењу одлука „доста чудна“.

– Приговарају нам да с новим доказима утврђујемо исте чињенице о којима се већ расправљало. А управо је смисао обнове поступка да се дају нови докази – рекао је Продановић.

Нема коментара

Напишите коментар