АКТУЕЛНО:

ЈУНАШТВО ПЕЂЕ ЛЕОВЦА У УЏБЕНИКУ ИСТОРИЈЕ У СРБИЈИ: Слава нашем бесмртном витезу

На крају 20. вијека Пљевља су добила двадесетчетворогодишњег јунака Предрага Пеђу Леовца, који је дао живот за отаџбину 14. априла 1999. године на Кошарама, а најмањи знак захвалности за његову храброст и оданост отаџбини СРЈ, коју су чиниле Србија и Црна Гора, јесте тај што је улица у којој је живио добила његово име.

Историјске прилике су се пребзо мијењале, кројили су их и прекрајали многи онако како су жељели, а са њима се и друштво преобразило.

Прије четири године у Пљевљима је основан Културни центар „Предраг Пеђа Леовац“ који његује сјећања на лик и живот Предрага Леовца и активности у форми хуманитарног рада, промоције књига, организовање пјесничких вечери, разних трибина и дебата. Исте године у пљеваљском насељу Купусиште група младих људи је на једној од стамбених зграда израдила мурал посвећен потпоручнику Предрагу Пеђи Леовцу.

У јануару 2019. године Пеђином оцу, Милу представник Организационог одбора „Видовдански сабор српских витезова“ постхумно уручио признање – орден српског витеза.

Од ове године Пеђино име налази се у уџбеницима историје за 8 разред у Србији.

-Славно име и јуначко дјело витеза метохијских међа Предрага Пеђе Леовца, након толиког броја медијских наслова, мурала, застава, трибина и манифестација, од ове школске године красе и странице уџбеника за основне школе Републике Србије.

Ова вијест је унијела посебан осјећај поноса и радости у породицу Леовац, али и међу све Пеђине пријатеље, рођаке и чланове наше организације Културни центар „Предраг Пеђа Леовац“, коју смо основали са циљем да кроз културне активности и хуманитарне акције, чувамо сјећање на лик и живот нашег бесмртног хероја са Кошара.

„У нади да ћемо у скоријем времену присуствовати отварању спомен бисте Пеђи Леовцу у градском парку испод Поште – што би представљало круну у раду нашег Културног центра, као и са жељом да ће блистави лик нашег Пеђе добити простор и у црногорским уџбеницима, користим ову прилику да се јавно захвалим свим људима добре воље који су учествовали у нашим активностима, дали несебичан допринос у циљу афирмације једне овакве иницијативе – препознајући све изазове и препреке, али и неописиви осјећај достојанства и радости које носи са собом учешће у једном оваквом подухвату. Слава нашим бесмртним витезовима – казали су из пљеваљског Културног центра Предраг Леовац.

ИН4С, pvnovone.com/ИСКРА
Нема коментара

Напишите коментар