АКТУЕЛНО:

Одржана Скупштина Привредника: Стотину стипендиста за понос

Одржана Редовна годишња извјештајна скупштина Српског привредног друштва Привредник.

Најзначајнији успјех Српског привредног друштва Привредник у претходној календарској години јесте стотину стипендиста, речено је на Редовној извјештајној скупштини Друштва одржаној 30. јуна у Привредниковом дому у Загребу.

Маша Самаржија, тајник Друштва, присутнима је представила Извјештај о раду за претходну календарску годину и богате активности које се организирају с циљем прикупљања финанцијских средстава, од ликовних колонија и добротворних аукција, до централне годишње манифестације на којој се промовира нова генерација Привредникових стипендиста – Конгреса Привредникових стипендиста и српске омладине.

О медијској делатности Привредника говорила је Оливера Радовић, уредница Привредниковог П-портала. Она је нагласила да је у претходној години П-портал путем пројеката подржао до сада највећи број надлежних институција, али и да су остале гране Привредникове богате информативне ђелатности забиљежиле значајан напредак. Привредникове трибине „Реци што мислиш“, које се од 2013. године редовно одржавају у Привредниковом дому, и у условима пандемије наставиле су с одржавањем, а сада их је могуће пратити и путем уживо пријеноса на друштвеним мрежама Привредника и П-портала. Лист Привредник два пута мјесечно на ћирилици и даље излази као подлистак у тједнику Новости. Све припреме за покретање Радио Привредника, интернет радио станице српске заједнице у Хрватској, приведене су крају и ускоро ће радио станица кренути с емитирањем.

„Медијска ђелатност Привредника уско је повезана с нашом главном ђелатношћу, а то је стипендирање младих људи, ученика и студената. Финанцијска потпора у школовању младима је важна, али није довољна. Важно је дати им и снагу у атмосфери асимилације и нестајања, снагу да остану у Хрватској и да се не одричу свог идентитета“, рекао је предсједник Српског привредног друштва Привредник Никола Лунић.

Велики интерес чланови Скупштине показали су за још увијек нерешено питање повратка Привредникове имовине.

Чланови Скупштине усвојили су Извјештај о раду за претходну годину, а предсједник Привредника Никола Лунић упознао их је и с даљњим плановима за рад, који ће и даље у фокусу имати првенствено младе људе, њихово школовање и бригу о очувању идентитета.

Ове године Српско привредно друштво Привредник обиљежава и важан јубилеј, 125 година од оснивања. На Скупштини је најављен и свечани програм обиљежавања ове велике годишњице.

Преузето са: П портал

Фото: Јовица Дробњак

Нема коментара

Напишите коментар