Завичајна заједница “Република Српска” обележила Светог Стефана и Дан Републике Српске

По речима домаћина Милорада Ћопића, председника ЗЗ „Република Српска“, ово је десета година како се обележава овај важан датум.

– Са нама су и гости из Приједора, као и из осталих завичајних удружења у околини. Са нама су Личани, Банијци, Далматинци, Херцеговци… Желимо да на најлепши начин прославимо Дан Републике Српске која је створена пре 32 године, створена је муком и тако је и чувемо све време, имамо обавезу према нашим мртвим борцима и цивилима који су оно највредније, своје животе, уткали у темеље Републике Српске – поручује Ћопић.

Приликом оснивања ЗЗ „Република Српска“, у новембру 2014. године, основни циљ је био се окупе сви они који живе и раде у Суботици а воде порекло из Републике Српске и Федерације.

– Наш задатак је да очувамо наше обичаје, културу, традицију и све што иде са тим. У томе и успевамо. Имамо око 2500 чланова, постали смо препознатљиви по нашим спротским, културним и хуманитарним манифестацијама – истиче Ћопић.

У име Града Суботице, који је у своје наручје пригрлио велики број људи пореклом из Републике Српске, славу и Дан РС честитао је Срђан Самарџић, члан Градског већа задужен за област привреде.

– Завичајна заједница кроз бројне активности негује обичаје, традицију, културу и одржава контакте са сународницима који су остали на њиховим огњиштима. Односи између Србије и Републике Српске су одлични, никад бољи и квалитетнији, а све у циљу очувања националног идентитета, културе и традиције – нагласио је Самарџић.

Преузето са: subotica.com

Нема коментара

Напишите коментар