Завичајна заједница “Република Српска” прославила деценију постојања

Завичајна заједница „Република Српска“ у Суботици прославила је 10. маја деценију постојања и рада.

Значајан јубилеј обележен је у хали ТШ „Иван Сарић“ у присуству око осам стотина Суботичана свих генерација. Вече Републике Српске, десето по реду, својим присуством увеличали су Милорад Додик, председник Републике Српске, Немања Старовић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, градоначелник Стеван Бакић, Млађан Цицовић…

– Република Српска и Србија су, шта год мислио Запад, једна држава у којима живи један народ. Ми, а и ви који сте у Суботицу дошли из наших крајева никада нисмо били босански Срби, већ увек Срби. Никада не можемо да дозволимо да нас на тај начин квалификују, а све што раде су покушаји да нас одвоје од Србије – поручио је Милорад Додик, председник Републике Српске.

Додик је подсетио на све оно што је Србија, док је на њеном челу Александар Вучић, урадила за Репбулику Српску, као и за Србију која видно напредује. Међутим, великим силама сметају лидери, јер променом јаких вођа, попут председника Србије, желе да дођу до краткорочних циљева.

– У свакој од 63 општине у Републици Српској саграђен је неки објекат који је Србија помогла или комплетно изградила. Сви они се зову Србија, сем у Брчко дистрикту где се вртић зове Београд. Желимо да градимо и развијамо све делове од Требиња до Новг Града. Понекад ми из Републике Српске више волимо Србију него људи који у њој живе. Не дамо на Србију јер знамо да је она једина гарант нашег успеха – нагласио је Додик.

Да су завичајна удружења важна спона између две државе и Срба са обе стране Дрине поручио је Немања Старовић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

– Сама чињеница да ово завичајно удружење постоји и ради већ деценију, говори у прилог чињеници колико је значајно за очување културе, традиције и обичаја српског народа чији су корени западно од Дрине. Повезивање нашег народа у Србији и ван граница матице од суштинске су вредности за очување српске културе, језика, писма, наше православне вере и идентитета – истакао је Старовић. – Захваљујући председницима Александру Вучићу и Милораду Додику сарадња Србије и Републике Српске никада није била боља. Подсетићу да заједно облежавамо Дан националног јединства, слободе и националне заставе, да заједно градимо меморијални центар Јасеновац… Само заједно, удруженим снагама можемо да одговоримо свим изазовима који се стављају пред наш српски народ.

ЗЗ “Република Српска”, као и друга завичајна удружења, могу да рачунају на подршку Града Суботице.

– Не постоје речи са којима бих описао осећање што сам у прилици да присуствујем величанственој вечери, где се окупља мој народ. Руководство ЗЗ “Република Српска” низом активности чува културу, обичаје, али и даје велики допринос у развоју свих друштвених сфера и промоцији града – поручио је градоначелник Бакић. – Заједно смо урадили велике, историјске, ствари за овај град, неке су видљиве, неке мање видљиве, али значајне за наше грађане.

По речима Милорада Ћопића, председника ЗУ „Република Српска Суботица“, циљ оснивања је окупљање грађана који вуку порекло са простора данашње Републике Српске а који данас живе у овим крајевима, као и очување обичаја и традиције. Десет година постојања Удружења обележиле су бројне активности културног, спортског и хуманитарног карактера.

– Обележавамо јубиларну 10. годину рада Завичајног удружења „Република Српска“ Суботица, уједно се и састајемо на у свечаном програму кроз манифестацију Вече Републике Српске у Суботици. Оно што нас посебно радује је долазак председника Републике Српске Милорада Додика, који је тако показао да цени оно што ми радимо у Суботици и како промовишемо Републику Српску и то што смо донели из тих крајева у Суботицу, наш град – рекао је Ћопић. – Основни циљ оснивања Удружења је окупљање у циљу зближавања, очување културе, традиције и обичаја, свега онога што чини народ који вуче корене из Републике Српске. Отуда и ова манифестација која постиче дружење и подсећање на наш завичај.

Мирослав Каран, председник Српских удружења СБО, најавио је изградњу Српске завичајне куће у нашем граду, уз подршку Републике Српске.

Преузето са: суботица.ком

Нема коментара

Напишите коментар