Завичајни дан у Пачиру, дан дружења и добре забаве

У организацији Клуба избјеглих, прогнаних и досељених лица Завичај из Пачира, чији је предсједник Жељко Блаженовић,  12. августа на језеру Багрема одржан је 12. Завичајни дан, и том приликом окупило се преко 100 пријатеља и земљака.

Ова манифестација се организује уз подршку Општине Бачка Топола чији су представници уживали у овом завичајном дружењу. Присуствовали су предсједник скупштине општине Саша Срдић, покрајински посланик Предраг Петровић, чланови Општинског вијећа Милан Јанус и Милан Обрадовић.

Током године Клуб има бројне манифестације, дочек Православне нове године, када имају преко 100 гостију, а преко дана најмлађе обрадују пакетићима. Слава коју прослављају је Свети Илија гдје угосте бројне госте из осталих српских удружења Сјевернобачког округа.

Како нам је рекао секретар Клуба, а уједно и замјеник предсједника општине Бачка Топола, Павле Лужаић, на манифестацију Завичајни дан су посебно поносни. Тај дан је дан сабрања, пријатељског дружења, спортског надметања када резултат буде најмање битан.

Такмичари су се надметали у балотању, бацању камена с рамена и повлачењу конопца.

Најмлађи су скакали у џаковима.

У боћању је учествовало 8 екипа ( Пачир I, Лика, Банија I, Бачка Топола, Пачир II, Банија II, Република Српска, Пачир III).

Прво мјесто у БОЋАЊУ освојила је екипа Лика из Суботице. Друго мјесто Завичајно удружење Банија из Суботице, треће мјесто Пачир.

Пачирци су били најјачи у навлачењу канапа, тако да су освојили прва два мјеста, треће мјесто припало је Банијцима иу Суботице.

У дисциплини бацање камена с рамена најбољи је био домаћин Павле Лужаић. Занимљиво је да се и свештеник Дарко Ивковић опробао у овој традиционалној дисциплини и освојио је друго мјесто. Треће мјесто освојио је Ђурађ Врекић.

Као и сваке године присутни су почашћени пасуљем који је скувао Недељко Предојевић, такође из Пачира.  Дружење је настављено уз звуке завичајних пјесама.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

ФОТО: Благоје Ацан

 

 

Нема коментара

Напишите коментар