Црна Гора: Неуставан предложени закон о слободи вјероисповијести

Законодавни одбор Скупштине Црне Горе оцијенио је неуставним Приједлог закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, који је поднијела црногорска Влада.

– Правна служба, која је задужена за усклађивање и обраду закона у процедури, окарактерисала је предложени закон као неуставан – објавио је портал ИН4С.

У мишљењу се наводи да Приједлог закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница није усклађен са Уставом и правним системом Црне Горе, а поједине одредбе нису карактеристичне за важећи правни систем.

– Начин на који је израђен, односно на који су формулисане поједине одредбе, одступа од принципа позитивне законодавне праксе који су дефинисани и правно-техничким правилима за израду прописа, који се примјењују приликом израде закона: јасноћа, сажетост, прецизност и разумљивост норме, међусобна повезаност и усклађеност норми у оквиру приједлога закона – истиче се у мишљењу.

Додаје се да у уставноправном поретку Црне Горе право својине може бити одузимано само уз претпоставке прописане чланом 58 став два Устава, а уставна заштита права својине подразумијева обавезу државе да право својине штити, односно да га не повређује.

У складу са тим, законодавац не може да угрози право својине као такво, посредно или непосредно.

– Претходно наведене неусклађености са Уставом потребно је сагледати и у контексту уставног начела одвојености државе од вјерских заједница /члан 14 Устава/ – додаје се у мишљењу.

Наводи се и да би, имајући у виду и члан 64 Приједлога закона, у евентуалној примјени закона вјерске заједнице користиле објекте који су у државној својини, или би државни органи одлучивали о коришћењу или некоришћењу вјерских објеката и земљишта, што је супротно уставном начелу одвојености државе и вјерских заједница као и принципу равноправности вјерских заједница.

Из СПЦ наводе да Приједлог закона о слободи вјероисповијести представља основ да држава отме црквену имовину и тај акт ће се односити на више од 650 светиња, укључујући и манастир Острог.

Влада Црне Горе упутила је Приједлог закон парламенту 6. децембра.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар