Сабор у Никшићу окупио хиљаде вјерника: Овог није било од Косовског боја

Ријека људи из Црне Горе, Србије и региона дошла је данас у Никшић на црквено-народни Сабор у Храм Светог Василија Острошког против усвајања предлога закона о вјероисповијести. Вјерници се надају да ће власт схватити поруку послату са скупа, а неки тврде: од Косовског боја није било ничег важнијег од спречавања отимања имовине СПЦ у Црној Гори.

На служби у Саборном храму у Никшићу вјерници су се поклонили моштима Светог Василија Острошког, специјално донетим из манастира Острог. У реду се по леденој киши и вјетру чекало и по неколико сати, али народ је, иако промрзао и покисао, из никшићке Саборне цркве излазио видно срећан и окријепљен.

У поруци прочитаној током Сабора упућен је захтев властима у Подгорици да уважавају вишевјековни историјски континуитет и правни субјективитет Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке, захумско-херцеговачке и милешевске и свих црквених правних лица у складу са канонским правом. Такође је затражено законско регулисање и поштовање аутономије цркава и верских заједница, засновано на Уставу и међународним стандардима.

Спутњик је на лицу мјеста пратио читав догађај, а људи с којима смо разговарали после Сабора на ком су прочитане поруке властима, јединствени су у оцјени да је данашњи Сабор у Никшићу био величанствен.

Венцислав, који је желео да остане анониман, каже да ће Свети Василије, као што се то каже у молитви, ако Бог да, стати на крај самовољи овдашњих силника. Како додаје, „и за нас и за њих би било најбоље да се они први опамете“.

„Што се тиче Сабора, данашње сабрање је показало гдје је здравље, гдје је љепота, гдје је све оно најбоље што се сабира око свеца и око православља и народа. Власт је нажалост кренула странпутицом и као што рекоше монаси из Хиландара: да није опасно и да није злонамјерно, ово би било за подсмјех“, увјерен је Венцислав.

Власт да се замисли

Нела из Бара истиче да је данашњи Сабор прије свега доживјела као један позив и да од Косовског боја није било већег питања за српски народ него оно што се данас овдје догађа.

„Немам представу колико је људи овдје дошло јер је велика гужва око Храма, а ни ја нисам могла да уђем у Храм до сада. Мислим да данас нико није требало да остане у својој кући, него да дође овдје“, каже она.

Чула сам, додаје наша саговорница, да су на граничним прелазма блокирали људе који су долазили из Србије, чак и свештенике. „То се не може тумачити другачије него као атак на Српску православну цркву и наш национални идентитет“, сматра Нела.

Ова Баранка каже како се нада да ће се власт у Црној Гори након данашњег Сабора можда замислити, те да ће се коначно уозбиљити и схватити да треба да се приближи цркви, јер је то једино што нас је одржало свих ових вјекова — наша православна вјера.

Милош, који није желео да се фотографише, са којим смо разговарали у порти Храма, такође нема дилему да је данашњи скуп био „величанствен догађај“.

„Срећан сам што се толико људи скупило и што нас светац окупља. Човјек не може бити срећнији када нас окупљају такви мотиви и разлози. Овдје има разних узраста, и старих и младих, и породица, тако да ми је срце пуно“, каже Милош.

И овај саговорник Спутњика је такође чуо да је на граници било забране доласка на Сабор, што, како додаје, никако не одобрава.

„Сматрам да је ужас што су неки људи из Србије и Републике Српске спријечени да дођу на данашњи Сабор. Спречавати људе да оду на мирну духовну ствар је нечувено и мислим да то не би требало да се толерише и да се понови“, каже Милош, уз увјерење да ће порука са данашњег скупа сигурно доћи и до власти.

„Богу је све могуће, тако да сам сигуран да ће до њихових душа и срца стићи ова порука“, каже он.

„Свети Василије ће их уразумити“

Василије из Пљеваља нам је рекао да се на данашњем сабрању осјећа благодат Светог Василија Острошког, те да га ни невријеме ни киша не могу зауставити и да сваки наредни пут буде уз свеца.

„Много се испуњено осјећам што сам овдје. Нажалост, чуо сам да је било доста забрана доласка, али сматрам да нас не могу спријечити, јер ово је нешто што је искрено и праведно. На страни смо правде и онда са сигурношћу знамо да стремимо ка правом циљу“, каже Василије.

„Надамо се да ће и власти схватити да су истина и правда тамо гдје је права вјера и гдје смо ми и да неће чинити никакво зло овом народу. Осамсто година је постојање наше цркве, тако да је сувишно било шта више коментарисати“, додаје овај младић из Пљеваља.

Овај Сабор не може да се преприча, може само да се доживи срцем, поручује и Анастасија из Никшића.

„Осјећам велику љубав и вјеру, дошао је наш најдражи гост. Свети Василије ће их уразумити да сви заједно прослављамо нашег светитеља, да нас све скупа уразуми и научи као своју дјецу. У Бога се надамо да ће бити тако“, увјерена је Анастасија.

Текст преузет са: sputniknews.com

Нема коментара

Напишите коментар