АКТУЕЛНО:

Кризни штаб: Молба Синода СПЦ негира покушаје да се заустави епидемија

Заменица директора „Батута“ др Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је на конференцији Кризног штаба да се сви радују Васкрсу, али да је сада специфична ситуација и да никада више вере и воље није потребно да сачувамо и себе и своје најближе. Епидемиолог др Предраг Кон каже да га је дубоко погодила молба Синода СПЦ о томе да се дозволи кретање верницима за Ускрс, и да је, између осталог, због тога хтео да се повуче из Штаба за борбу против коронавируса.

Заменица директора „Батута“ др Дарија Кисић Тепавачевић рекла је да је у Србији од последњег извештаја до 15 часова, тестирано 2.440 особа, од којих је 411 позитивно. Хоспитализовано је 3.006 људи. На респиратору се налази 131 пацијент.

Видео: Кризни штаб 

Јанковић: Ускоро терапија крвном плазмом излечених

Имунолог др Срђа Јанковић каже да је познато да заразне болести остављају специфичан имунитет.

„Антитела су један од механизама те отпорности уз меморијске ћелије. Антитела из плазме излечених могу да се користе код одређених пацијената као допунска терапија. Ми ћемо ускоро почети са овом терапијом и у нашој земљи. То је један од главних делова имунологије који може да нам помогне код оваквихе епидемија“, истакао је Јанковић.

До сада је, каже, укупно тестирано 23.398 особа. У последња 24 сата преминуло је још 9 особа, седам мушкараца и две жене. Просек година је 69. Укупан број преминулих од почетака епидемије је 94. Укупан проценат смртности је 2,1.

На Инфективној клиници је 61 особа, од којих је 6 на респиратору. На Клиници за пулмологију је 80 пацијената, од којих четири на респиратору. У КЦ Ниш у старој згради су 202 пацијента, а у новој згради 175, 18 на респиратору.

У КЦ Војводина лечи се 135 оболелих, а њих осам је на респиратору. У КЦ Крагујевац је 97 пацијената, 15 их је на респиратору. У КБЦ „Драгиша Мишовић“ је 301 пацијент, а 36 је на механичкој вентилацији.

У КБЦ Земун 340 пацијената, 25 на репсиратору; у КБЦ Звездара су 324 пацијента, а 13 на респиратору. У Општој болници Панево је 150 људи, а у Војној болници Карабурма је 71 пацијент, од којих се шест налази на механичкој вентилацији. На Сајму у Београду је 398 пацијената, у хали Чаир и хотелу Центротурист 221 пацијент, у Дому студената 170, у хали 1 Новосадског сајма 176 пацијената. У Новом Пазару у медицинској школи „Два хероја“ 20 пацијената, и у Бањи Јунаковић 13.

Број здравствених радника који су тестирани је 4.936, а заражено је 533. Резултате тестова чека 1.062 здравствена радника.

Кон: Због неразумевања у јавности хтео сам да се склоним

У установама социјалне заштите за смештај корисника, пријављено је присуство вируса у Дому за смештај одраслих и старих „Стара пруга“, у дому „Доживети стоту“, у Геронтолошком центру у Нишу, у дому „Нана“ у Београду, у дому за смештај лица ометених у развоју Блаце, у Дому за смештај одраслих Кулина, у дому у Смедереву, „Ескулап центру“ у Нишу, Центру за заштиту деце, одојчади и омладине у Београду, у Дому за смештај одраслих и старих „Сунчев брег“ у Београду, Градски центар за социјални рад у Београду одељење Нови Београд и Геронтолошком центру Београд, услуга помоћ у кући. Закључно са данашњим даном, вирус је детектован код 208 корисника и код 30 запослених.

Епидемиолог др Предраг Кон изјавио је да је на свом Фејсбук налогу написао једну поруку након што је био изложен озбиљним критикама и нападима на укупан рад њега лично и стручног тима.

„Поред тога, дубоко ме је погодила молба Синода СПЦ зато што на неки начин негира све оно што је досадашњи покушај да се спасе живот. Схватајући да до те мере има неразумевања у јавности осетио сам потребу да треба да се склоним. После позива председника био сам на разговору код председника и премијерке. Осећам дужност да на неки начин покушам ово да објасним. То је снажна подршка председника и морам да је потпуно јавно искажем. Без тако снажне подршке председника и власти ове земље ми не бисмо били у стању да урадимо ништа друго осим да причамо“, рекао је Кон.

Захтев за кретање особама са аутизмом апсолутно оправдан

Захтев за дозволу кретања особама са аутизмом у периоду забране кретања био је, како је рекла др Кисић Тепавчевић, стручно апсолутно оправдан.

„Одређен је један независни термин за све родитеље са децом које имају застоје у развоју, а поготову са децом са поремећајима из спектра аутизма. Тај термин је сваког дан од 18 до 20 часова“, истакла је Кисић Тепавчевић.

Кон додаје да ситуација у Геронтолошком центру у Нишу има већ утицаја на стање у здравственом систему Ниша, али и читавог потеза – Ћуприја, Параћин, Прокупље, Лесковац.

„Ту се открива већи проценат позитивних налаза од оних који су тестирани. То показује да је вирус ту далеко активнији него у осталом делу Србије. Тако се једино може протумачити. У Војводини сада готово потпуно смирује ситуација, што не значи да вируса нема, али је код тестираних свега испод десет посто присуство, док у поменутим деловима та присуство некад иде и до близу 50 одсто“, казао је Кон.

Свака недеља кључна у борни с вирусом

Дарија Кисић Тепавчевић наводи да стручњаци изнова понављају да нисмо пасивни посматрачи кривуље него на ток утичемо сами.

„У осталим деловима имамо трендове пада и стабилнију епидемиолошку ситуацију, али искуство из геронтолошких центара и неких делова Србије нам показује шта може да се деси ако попусти нека карика“, сматра Кисић Тепавчевић.

Свака недеља је, објашњава, кључна у борни са вирусом.

„Васкрс је најрадоснији хришћански празник и сви му се радујемо. Ове године је специфична ситуација и изгледа да нам никада више вере и воље није потребно да сачувамо и себе и своје најближе. Стручни став је потпуно јасан и једногласан. Било какво окупљање је ризично за здравље популације“, истакла је Дарија Кисић Тепавчевић.

Према њеним речима, вирус је ушао у Психијатријску болницу Горња Топоница.

„И ту се ради последњих дана интензивно епидемиолошко истраживање. Ту има преко 500 пацијената и 400 здравствених радника. Ради се тестирање. Код преко 40 особа је потврђено присуство инфекције. И тренутно се спроводе мере и изолација која ће спречити даље ширење вируса“, нагласила је Дарија Кисић Тепавчевић.

Преузето са: РТС

Нема коментара

Напишите коментар