Линта: Не смијемо да заборавимо велики злочин над Србима у Кравици код Братунца

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да не смијемо да заборавимо велики злочин над Србима у Кравици и средњем Подрињу. Навршава се 31 година од масакра којег су муслиманске снаге из Сребренице на челу са Насером Орићем починиле над 158 Срба из братуначког села Кравица и околних заселака, од којих је 49 убијено на Божић 1993. године. Дана 7. јануара 1993. године у Кравици је, поред 49 убијених Срба, рањено 80 српских цивила и војника.

Село је плански опљачкано и запаљено и уништено је близу 700 српских кућа, око 2.000 помоћних и 30-так друштвених објеката. Више од 1.000 становника остало је без кућа у једном дану и кроз снијег се пробило према Дрини избјегавши сигурну смрт доласком у Србију. Радило се о смишљеном пројекту чији је циљ био етничко чишћење Срба и уништавање свега што је српско у Кравици и шире. Бројне чињенице потврђују да је етничко чишћење Срба у средњем Подрињу почело у априлу 1992. године убијањем српских цивила и систематским пљачкањем и паљењем српске имовине.

Линта је нагласио да за страшне злочине у селу Кравица и околним српским засеоцима нико није одговарао. Тужилаштво БиХ и поред бројних материјалних доказа, није подигло оптужницу за масовне злочине над Србима у Кравици и средњем Подрињу. Правосуђе БиХ не ради по праву и правди већ му је важна национална припадност. Ако су у питању Срби биће осуђени на основу лажних изјава и претпоставки за разлику од Муслимана који бивају ослобођени по убрзаној процедури или су у најгорем случају осуђени на минималне казне.

То потврђује и чињеница да Насер Орић и многи други учесници масакра живе као слободни грађани а велики број невиних Срба труну у затворима јер су осуђени или оптужени за наводне злочине над Муслиманима. Очигледно је да Тужилаштво и Суд БиХ нису непристрасне институције већ средство за обрачун са српским народом и Републиком Српском.

Линта истиче да један од начина борбе за истину о страдању нашег народа јесте и оснивање Меморијалног центра српских жртава на простору бивше Југославије са средиштем у Београду. Србија треба да води пласнку борбу за истину о карактеру ратова и страдању српског народа деведесетих година. У бившој Југославији се ћутало о српском страдању. Због тога су се поновили злочини над Србима крајем прошлог вијека.

У Београду, 5. јануар 2024. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар