Линта: Провидно лицемјерје Зорана Милановића у вези усташког поздрава „За дом спремни“.

Предсједник Савеза Срба из реигона Миодраг Линта оцјењује као провидно лицемјерје одлуку Предсједника Хрватске Зорана Милановића да не присуствује обиљежавању 28. годишњице злочиначке војно-полицијске акције „Масленица 93“ због тобоже истицања усташког поздрава „За дом спремни“. Милановић безуспјешно покушава да пошаље поруку како је Хрватска, не само формално, већ и у пракси антифашистичка држава иако бројне чињенице показују да је стварни темељ Хрватске усташтво и да је насљедница НДХ. Усташки поздрав „За дом спремни“ користи се у Хрватској од доласка усташког режима Фрање Туђмана на власт 1990. године па до данашњег дана.

Линта истиче да Милановић веома добро зна да су хрватски војници из готово свих  паравојних формација и јединица Хрватске војске током рата користили усташки поздрав „За дом спремни“. То је потврдило и 16 хрватских генерала који су јуна 2020. године упутили отворено  писмо хрватској јавности. Хрватски војници су се  поносили усташком традицијом и славили вријеме НДХ и познате усташке личности као што су поглавник Анте Павелић,  команданти Црне легије Рафаел Бобан и Јуре Францетић и други. Једна од регуларних војних формација Хрватске војске тзв. Хрватске обрамбене снаге (ХОС) су тај узвик узеле као свој званичан поздрав. ХОС су биле легални дио Хрватске војске и њен грб са натписом „За дом премни“ је званично признат и регистрован. Добро је познато да су припаднци 1. гардијске бригаде Тигрови у једној од својих званичних пјесама која се зове „Пјесма наставног тима“ узвикивали усташки поздрав „За дом спремни“. Такође, и припадници 2. гардијске бригаде Громови у својој пјесми су узвикивали „За дом спремни“.

Линта је увјерен да Милановић одлично зна да је усташки поздрав „За дом спремни“ одавно легализован у Хрватској. Прво, Влада Ивице Рачана је 2001. године прва озаконила „За дом спремни“. Рачаново министарство управе је донијело одлуку да је статут тзв. Удруге бојовника ХОС-а, с поздравом „За дом спремни“ у складу са законом о удружењима. Наведени документ из 2001. године постао је темељ да касније одобравање истих захтјева ХОС-ових ветеранских удружења. Влада Зорана Милановића (крај 2011.- почетак 2016. године) није укинула наведену одлуку.  Друго, Министарство управе Хрватске је 2017. године донијело закључак да се могу и даље регистровати или пререгистровати удружења која у свом грбу и статуту имају усташки поздрав „За дом спремни“. Треће, табла са натписом „За дом спремни“ која је скоро годину дана била у Јасеновцу није уништена већ је у јесен 2017. године само премјештена на спомен обиљежје код Новске и има заштиту полиције. Четврто,  Савјет за суочавање са прошлошћу Владе Хрватске 2018. године је јасно рекао да се усташки поздрав „За дом спремни“ може користити у одређеним приликама.  Пето, Високи прекшајни суд у Загребу донио је 3. јуна 2020. пресуду да „За дом спремни“ на почетку Томпсонове песме „Бојна Чавоглаве“ није прекршај. Употреба усташког поздрава „За дом спремни” јесте злочин из мржње, а у Хрватској више није ни прекршај против јавног реда и мира.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар