НОЋИ У ШАТОРУ ОД ПЛАСТИКЕ: Потресне сцене после земљотреса у Хрватској и даље долазе из Петриње, помоћ споро пристиже

ПОТРЕСНЕ сцене долазе из Петриње, Глине, Сиска и околних села на Банији чије је житеље и у понедељак ујутру пробудио још један, нови земљотрес јачине 4,2 степена по Рихтеру.

Према извештају Европско-медитеранског сеизмолошког центра, Хрватску је на подручју Петриње погодио чак 291 земљотрес.

Процене указују да је оштећено око 16.100 кућа на Банији, а у већини више не може да се живи. Људи не напуштају огњишта, чувају стоку и надају се да ће бар у догледно време добити контејнер како би изгурали све оштрију зиму.

Са терена и даље долазе разне, често и контрадикторне информације, па док званичне институције тврде да је све под контролом, људи се жале да многи и даље спавају у хладним аутомобилима или у импровизованим шаторима од обичне пластике. Сисачки жупан Иво Жинић тврди да је држава посао одрадила максимално, а људи који су остали без крова над главом истичу само помоћ добровољаца, ватрогасаца, војске и полиције и критикују начин како се врши дистрибуција камп приколица и контејнера. Треба их најмање 1.000, али се не знају критеријуми како се деле јер је 500 породица још увек без крова над главом.

Било је до сада много апсурдних примера попут онога да су надлежне службе тражиле да им унесрећени људи шаљу мејлове са захтевима за доделу контејнера, док многа села још увек немају струју!

Из министарства грађевине је најављена истрага како је могуће да у обновљене куће након „Олује“ није уграђен квалитетан грађевински материјал, па су се сада тотално обрушиле. Сада је јасно да је цела Банија све ово време била запуштена, а то се односи и на хрватска и српска села. Тако се из српског села Брубањ недавно иселио и последњи становник који је живео у месту без струје, а када се жалио да вукови долазе до саме куће, добио је одговор да пошаље мејл чим се ове животиње појаве близу његовог дома.

– Ово је ипак шанса за нови почетак, да Мајске Пољане најзад добију јавну расвету, да се људи не исељавају. Ако ће бити нормални услови за живот људи ће остати – каже Бакшићева, која позива да се помогне свима, без обзира на националност.

Српско народно веће и Српска православна црква су набавили 72 контејнера, а 22 је већ испоручено људима у Мајским Пољанама, Кнезовљанима, Горњој Бачуги, Доњем Класнићу, Моштаници и Глини. Стално стиже помоћ из Србије и Републике Српске, а СНВ дистрибуише и помоћ у храни, лековима и свему што људима треба. Све српске организације укључене су у обнову, стигла је и помоћ СДСС-а из Вуковара, а свештенство је спасло драгоцену архивску грађу са Баније.

СРБИЈА ДОНИРАЛА ВИШЕ ОД ЦРКВЕ

КАТОЛИЧКА црква у Хрватској је за помоћ становницима на земљотресом угроженом подручју издвојила седам милиона куна, што је за око 550.000 куна мање у односу на донацију државе Србије, пише хрватски портал Индекс. Дан након потреса, подсећа Индекс, Влада Србије Хрватској је упутила износ од милион евра. Црква, пише Индекс, из џепова пореских обвезника годишње добије око милијарду куна.

Српско народно веће је покренуло хуманитарну акцију „Банија је наша кућа“ и у сарадњи с Митрополијом загребачко-љубљанском, која је врло активна у помоћи Горњокарловачкој епархији надлежној за подручје погођено потресом, анимирају се привредне и друге структуре из БиХ и Републике Србије. СНВ обезбеђује и основне намирнице, осигурава статичаре и пријаву штете, привремено стамбено збрињавање…

Преузето са: НОВОСТИ.рс

Нема коментара

Напишите коментар