Oдата пошта палим српским борцима на Палама

У Црква Успења Пресвете Богородице на Палама данас је, поводом Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата, служен парастос и положени вијенци код централног спомен-обиљежја у овом мјесту.

Вијенце на централно спомен-обиљежје на Палама положили су представници паљанске Борачке организације, града Источно Сарајево, руководство општине Пале, припадници Полицијске управе Источно Сарајево, као и делегације Удружење пензионера и СУБНОР-а.

Предсједник Скупштине Борачке организације општине Пале Петар Клисара рекао је новинарима да ова организација данас обиљежава Дан бораца с акцентом на сјећање на ратне другове који су положили животе за одбрану Републике Српске.

Клисара истиче да је ово јединствена прилика да се сјете свих погинулих сабораца и дјела која су они учинили како бисмо данас имали Републику Српску.

Према његовим ријечима, стање у борачкој популацији на подручју општине Пале је тешко, све више бораца је на ивици егзистенције и много тога се мора урадити да би се то стање побољшало.

Бивши припадник Кошевске лаке бригаде Војске Републике Српске Владо Вујичић рекао је да се држава на неки начин покушава одужити члановима породица погинулих бораца и ратним војним инвалидима, међутим, то није на оном нивоу који ти борци заслужују.

„Да нема оних који су рат изнијели на својим плећима не би било ни нас овдје, јер рат је био такве природе да нам је пријетио нестанак са ових простора“, каже Вујичић.

Он истиче да је његова жеља да све структуре помогну, посебно породицама погинулих бораца, ратним војним инвалидима и дјеци погинулих бораца, јер иако је прошло више од 20 година од завршетка рата, већина и даље незапослена.

Вујичић је протекли одбрамбено-отаџбински рат провео у Кошевској лакој бригади Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске, гдје је три пута рањаван на сарајевском ратишту. Током рата је обављао функцију начелника безбједности у бригади.

Начелник општине Пале Бошко Југовић честитао је свим борцима Републике Српске Дан бораца и нагласио да су они уградили дијелове свог тијела у темеље Српске.

Он истиче да се на достојан начин треба одужити онима који су дали своје животе за одбрану Републике Српске, њиховој дјеци, породицама и на тај начин показати да штите Републику Српску, која је под сталним ударима јер нису сви добронамјерни.

Југовић каже да општина настоји да Борачкој организацији помогне максимално колико може и наглашава да су прошле године повећали средства за њихов рад и за посебну помоћ.

Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске обиљежава се 14. фебруара.

У одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године погинула су 23.752 борца.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар