Слава Богословије Света три Јерарха, вековног расадника православља

Богословија Света три Јерарха при манастиру Крка обележила је своју крсну славу, велике светилнике Цркве Христове – св. Василија Великог, св. Јована Златоустог и св. Григорија Богослова, заштитнике бројних генерација крчких богослова.

Поводом великог празника и славе Богословије Света три Јерарха светом архијерејском литургијом у манастиру Крка началствовао епископ бихаћко-петровачки Сергије уз епископе нишког Арсенија, осечкопољског и барањског Херувима и далматинског Никодима. Радосним поводом присутном верном народу и ђацима Богословије обратио се епископ бихаћко-петровачки Сергије честитајући у надахнутој беседи свима овај велики празник, а ђацима њихову школску славу.

Након свете литургије уприличена је свечана академија коју су својим трудом припремили ученици богословије заједно са својим професорима. Пре саме академије свима присутнима обратио се и домаћин прославе, епископ далматински Никодим који је овом приликом захвалио и свом претходнику на трону епископа далматинских владици Фотију који је својим залагањем вратио богословље у Далмацију пре две деценије.

-Епископ Фотије је завредио да га данас споменемо као човека који је себе највише уградио овде и у ову школу, уложио је големи труд да се она овде поново врати и оживи, и дан данас помаже да она опстане и на томе смо му неизмерно захвални. Има нас овде присутних који се сећамо тог периода када Богословија још није била враћена у манастир Крку, пре више од двадесет година, који смо сведоци томе да се Божијим благословом народ и тада овде окупљао, народ се сећао и није заборављао своје православно училиште. Овде, на овом месту, вековима су се окупљали и наши славни преци, а ту радост последње две деценије имамо и сви ми. Доласком овде не заборављамо ни наше ђаке којима је важно да знају да нису остављени ни заборављени, као што је случај и са нама самима, јер кад нисмо заборављени од људи знамо да нисмо остављени ни заборављени од Господа – рекао је епископ Никодим.

Преосвештени владика захвалио се и епископима три епархије на доласку, сећању и бризи за ово училиште из којег су, неки од њих, и сами потекли.

-Владика Арсеније је већ трећи пут са нама на овај нама значајан дан, и долазио је сваки пут када су прилике то дозвољавале. Владике Сергије и Херувим су потекли из ове школе, ово је њихов други дом и то нам показују својим честим доласцима, бригом о овим крајевима и овом месту, не само слањем ђака већ нам помажу и на друге начине. Често нам у посету долазе бивши ђаци и радосни смо због чињенице да су им овај крај и овај манастир, њихова школа, остали у лепом сећању, ма колико да услови опстанка овде нису увек били једноставни – истакао је Никодим.

Прошле године навршило се двадесет година од поновног обнављања Богословије Света Три Јерарха у Далмацији, али због пандемије и епидемиолошке ситуације услед које је било немогуће организовати прославу тог јубилеја, владика Никодим најавио је обележавање истог на празник Преображења Господњег, када се одржава традиционално сабрање у Светоархангелском манастиру Крка.

Кратак историјат Богословије

Године 1615. митрополит добробосански Теодор, благословио је да се у манастиру Крка оснује богословска школа, те је Крчка Богословија најстарије православно училиште, не само црквено него и народно, које је до сада изнедрило више од хиљаду православних свештеника, велики број монаха и десетине угледних епископа. Са мањим прекидима њеног рада, ова школа ради и данас. У зависности од политичких и војних прилика богословија је радила са прекидима. Једно време из манастира је била измештена у Задар.

Данашња зграда Богословије подигнута је 1966. године залагањем владике Николаја (Мрђе). У току последњег рата, овај објекат као и манастир Крка, били су девастирани и опљачкани. Када је 1999. године за епископа далматинског хиротонисан јеромонах Фотије из манастира Ковиља, тада професор Богословије Светог Арсенија Сремца у Сремским Карловцима, живот се поново вратио у Крку. Недуго затим, захваљујући Светом Архијерејском Сабору СПЦ и залагањем владике Фотија, године 2001. Богословија при манастиру Крка поново је, после прекида, отпочела са радом. Од тада до данас неколико генерација завршило је богословију, а у њеним учионицама и данас седи око 30 ученика.

Преузето са: Срби.хр

Нема коментара

Напишите коментар