АКТУЕЛНО:

Одржан 20. Сабор Бурсаћа у Београду

Удружење Сабор Бурсаћа је у недјељу, 02. јуна 2019. године одржало свој 20. Сабор у ресторану Банија Лукс.

Ово Удружење је основано почетком 2000. године и од тада је сваке године, без  прекида, током јуна мјесеца, одржавало своје Саборе Бурсаћа. Удружење окупља лица са породичним презименом Бурсаћ, одржава контакте између њих, омогућава међусобно дружење, проучава породично поријекло и развија свијест о заједничком поријеклу свих Бурсаћа.

Предсједник Удружења је Владимир Бурсаћ.

– Олучили смо да се овогодишњи јубиларни 20. по реду Сабор, одржи на Бусијама. Разлог за ово је жеља да се што више презимењака из мањих средина укључи у организацију оваквих дружења – рекао  је Владимир Бурсаћ.

Сабор је почео окупљањем гостију у Храму Светог Ћирила и Методија на Бусијама гдје су свештеници храма одржали молебан за Сабор Бурсаћа. Сабор је настављен у ресторану Банија лукс на Бусијама гдје се окупило око 75 презимењака из Плавна, Шапца, Ирига, Новог Сада, Змајева, Крњешеваца, Земуна, Новог Београда, Батајнице, Бусија, Зрењанина и Француске.

Програм Сабора је почео обраћањем представника Организационог одбора 20. Сабора Бурсаћа, Стојана Бурсаћа који је званично отворио Сабор.

Затим је предсједник Удружења Владимир Бурсаћ, поднио кратак извјештај о раду у претходној години.

–  Прошлогодишња прослава 400 година од освећења храма св.Ђорђа у Плавну, за Спасовдан 2018, била је својеврсни Сабор на којем се окупило преко 20 презимењака. Испред гостију, учесницима су се обратили, Сава Бурсаћ, један од оснивача и први предсједник Сабора  Бурсаћа, као и пуковник Мирко Радаковић који је представио рад и издавачку дјелатност Удружења Крајишки привредник – рекао је Владимир Бурсаћ.

Присутне су у наставку програма забављали гуслар Жарко Милић родом са Романије, мушка пјевачка група Удружења Ћиро-Личка Калдрма –Дрвар са репертоаром крајишких пјесама, као и пријатна музика у ресторану.

У склопу Сабора је представљено ново предавање везано за историју презимена и породице Бурсаћ: Историјски извори о презимену и поријеклу породице Бурсаћ.

У оквиру 20. Сабора Бурсаћа, Жељко Бурсаћ је за најмлађе учеснике припремио занимљиво и забавно спортско такмичење (трка дјеце у врећама) које је измамило осмјехе и добро расположење свих учесника, њихових родитеља и гостију Сабора. Најуспјешнија дјеца такмичари су награђена пригодним поклонима и медаљама за успомену.

– Главни циљеви Сабора Бурсаћа, остају очување ове лијепе традиције, омасовљење Удружења, подмлађивање чланства и довршавање пописа свих људи који носе презиме Бурсаћ – рекао је Владимир Бурсаћ.

                                                                                   Новинар Српског кола
Драгана Бокун

 

Коментари
  • Ljepota je vidjete na okupu mnogobrojne Bursace. Tuzno je saznanje da se okupljaju daleko od svog rodnog sela Plavna.

    Svim Bursacima, gde god bili, zelim dobro zdravlje i od Svevisnjeg svako dobro.

    Mico Radan

    уторак, 12. новембар 2019.

Напишите коментар