Одржано 8. „Личко прело“ у Суботици

Обичај одржавања прела, сабирања народа око огњишта уз причу, песму и игру, јело и пиће, сачували су и Личани а како је то некад изгедало показало је синоћ „Личко прело“, осмо по реду у организацији Удружња Личана „Лика“ Суботица.

Прело је окупило велики број Личана, који су у Суботицу и север Бачке дошли у различитим временским периодима. Својим присуством увеличао га је градоначелник Стеван Бакић, истичући да Удружење Личана “Лика” Суботица поред велике посвећености неговању духа заједништва Личана с циљем да се не заборави завичај, његова култура, традиција и обичаји, својим бројним активностима наставља да одржава везе са родним крајем, доприноси и развоју Града Суботице.

– Поред традиционалног окупљања, ми шаљемо и поруку нашег јединства, снаге и постојања. Не треба посебно да наглашавам да из краја из којег потичу Личани, краја који је изнедрио многа славна имена српске историје, потиче и највећи светски ум Никола Тесла – поручио је градоначелник Бакић. – Живимо у веома изазовним временима и зато је неопходно да будемо јединственији него икад, да се узајамно поштујемо и једни друге подржавамо, јер ћемо нашим заједништвом и јединством сачувати и одбранити наш национални индетитет, нашу традицију, културу и нашу веру православну.

Домаћин прела Милош Борјан, председник Удружења Личана „Лика“, изразио задовољство што се, после двогодишње паузе (2021. и 2022. године) због пандемије ковида-19, поново наставља традиционално „Личко прело“.

– “Личко прело” се по традицији одржава друге суботе у фебруару. И осмо „Личко прело“ имало је хуманитарни карактер, јер ће део прихода бити дониран Удружењу за дефектолошку подршку и едукацију „Тедеф“, из Суботице – додаје Борјан.

Преузето са: subotica.com

Нема коментара

Напишите коментар