Пред Српском два тешка питања – Трговска гора и имовина

Одбор за животну средину, просторно планирање и одрживи развој у сарадњи са академском заједницом Републике Српске и неколико факултета и ресорним министарствима, организовало је симпозијум, на тему „Просторно планирање и заштита природних добара у Републици Српској“.

Планирање простора и заштита природних добара кључни су елементи одрживог развоја и опстанка, а свака грешка, било да је ријеч о стихијској градњи, нерационалном кориштењу природних ресурса или лошем управљању отпадом, доноси несагледиве посљедице, поручио је министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник.

Према његовим ријечима, те посљедице су девастација простора, загађење природе, те климатске промјене.

Випотник је навео да Република Српска у овом тренутку мора дати одговоре на два тешка питања, а то су намјера Хрватске да на граници са Српском и БиХ изгради одлагалиште радиоактивног отпада и настојање да се Српској одузме власништво над имовином.

Он је поручио да Срспка неће дозволити да јој се одузме право да управља својим простором, да планира развој и штити своју животну средину, те да је Устав БиХ веома јасан да је имовина у власништву ентитета.

Професор на Архитектонско-грађевинско-геодетском факултету у Бањалуци Бранкица Милојевић подсјетила је да је вриједност ријечног тока Уне препозната кроз категорију заштите парка природе, те да ће бити предложени одређени механизми заштите водотока Уне кроз систем планирања простора.

Вршилац дужности декана Шумарског факултета у Бањалуци Зоран Говедар рекао је да су природна добра Републике Српске изложена различитим ризицима и неизвјесностима у смислу управљања њима, због чега је веома значајно просторно планирање ради рјешавања тих питања.

– Покушава се власништво над природним добрима Републике Српске пренијети на неке друге институције, што није у складу са уставом БиХ и Дејтонским споразумом. Шуме су један од најзначајнијих ресурса, обухватају више од 51 одсто републичке територије и имају огромну улогу у привредном и општем развоју Српске. Управљање једним тако великим ресурсом и системом је веома сложено – рекао је Говедар.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар