Расељени Срби из Дабра код Санског Моста родну груду не заборављају

Дабар, село надомак Санског Моста, у рату порушено, данас – само дјелимично обновљено а демографска слика ни приближна пријератној. Заједничко, Србима који су се вратили на огњишта те онима који само посјећују родну груду, је црвка Светог Апостола и Јеванђелиста Марка.

На Дабарској висоравни изнад Санског Моста живи само 30 домаћинстава од пријератних пет стотина.

Расељени су Срби из овог краја на све четири стране свијета али родну груду не заборављају.

– Више овде волим провести дан него у Канади пет мјесеци. Вуче ме, ту су рођена моја дјеца ту сам ја рођен – рекао је Душан Вокић из Торонта, Канада.

Црква Светог Апостола и Јевађелиста Марка је обновљена а у току је изградња и парохијског дома, који ће имати вишестрку намјену.

– То је једини објекат овдје гдје би могли да се окупљамо да можемо да наставимо дружење када завршимо свету литургију и кад се окупимо око нашег храма. Треба да имамо и простор за састанке, окупљање и дружење – истакао је Ален Марић парох сански администратор парохије дабарске.

Овај крај и његову обнову, финансијски помажу добри људи. Међу њима и Бањалучанин, Милорад Јањетовић, који је и учествовао у изградњи храма али и купио црквено звоно. Овај пут донирао је 45 украсних садница. Каже, његови преци живјели су овдје али то је само један од разлога.

– Помогао сам многе црве и људе који немају јер сам сам ја био сиромах. Ја сам у ово доба године знао ходати бос и чувати стоку, сад ми Бог дао да имам и кад имам ја дајем другима и осјећам се сретан што им дајем – додао је Јањетовић.

Међу стаблима у порти дабарске светиње, засађена је и садница Гинко билобе, јединог дрвета које је преживјело Хирошиму. За народ Дабарске висоравни оно има посебну симболику.

– Ми који одавде овдје потичемо који смо рођени овдје и наша дјеца која долазе сигурно ће опстати – сматра Ђуро Црномарковић предсједник Одбора за изградњу парохијског дома.

У школској згради обновљеној прије више од двије деценије не звони школско звоно, јер дјеце у селу нема. Ипак малобројни српски повратници не губе наду да овај крај чека боље дане.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар