Сјећање на више од 2.300 Срба убијених у усташком покољу у Дракулићу

У бањалучком насељу Дракулићи обиљежене су 82 године од страдања Срба у Дракулићу, Шарговцу, Мотикама и руднику Раковац. Усташе су 7. фебруара 1942. године без испаљеног метка убиле 2.315 Срба, међу којим 551 дијете. О свирепости злочина свједочи чињеница да су покољ над Србима чиниле комшије и свештеници из самостана на Петрићевцу.
Након помена код спомен-костурнице у Дракулићу, који су служили свештеници Бањалучке епархије, положени су вијенци и цвијеће.

Помен у Дракулићу (ФОТО: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja)

У име институција Републике Српске вијенац су положили предсједник Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић и изасланик српског члана Предсједништва БиХ.

Вијенац је положио и конзул Србије у Бањалуци Драган Протић.

Без Републикме Српске нема слободе за српски народ на овим просторима, поручио је Додик.

– Ово треба да буде мјесто нашег трајног сјећања. Ако немате своју државу, онда нема ни слободе. Да је прије 80 година постојала Република Српска, овог злочина не би ни било. Зато трајно треба да се боримо за своју државу и своју слободу – нагласио је Додик.

Стевандић је рекао да је ово мјесто доказ да је жртва јача од злочинца и да се не смије забораити, а историја фалсификовати.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да се у Дракулићу 1942. године десио највећи покољ Срба који су убијени током једног јутра испред својих огњишта и на праговима кућа.

Колике су размјере овог злочина говоре историјски подаци, према којима су међу убијенима на звјерски начин, била и 52 ученика шарговачке основне школе. У овом злочину су учествовае комшије, па чак и свештена лица из самостана на Петрићевцу.

Под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Мирослава Филиповића из такозваног „Тјелесног здруга Анте Павелића“, усташе из Загреба и Бањалуке убијале су Србе сјекирама, ножевима и крамповима.

Помен у Дракулићу (ФОТО: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja )

Преузето са: РТРС
Нема коментара

Напишите коментар