Уз мањи број делегација прослављен Дан ослобођења Вуковара од фашизма

У Илоку и Вуковару обележено 76 година од пробоја Сремског фронта и ослобођења овог краја од фашистичке окупације.

У организацији Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Републике Хрватске и Заједнице антфашистичких удружења Вуковарско-сремске жупаније обележен је још једном 12. април, дан када је 1945. почео коначни пробој Сремског фронта, а овај крај ослобођен након четверогодишње нацистичке и усташке окупације. Програм је почео у Илоку где је антифашистичке делегације дочекала тамошња градоначелница Марина Будимир, а венци су потом положени код Споменика и костурнице борцима и официрима Црвене армије који су сахрањени у гробници у оквиру илочке тврђаве у старој језгри града.

Почаст погинулима одали су представници вуковарско-сремских антифашиста, Града Илока, Заједничког већа општина, секције Прве пролетерске бригаде из Београда као и представници Амбасаде Руске федерације из Загреба на чијем челу је био бригадир Дмитриј Мокров.

– Хвала свима који поштују и памте подвиг Црвене Армије и југословенских партизана. Не можемо заборавити то што се десило и шта је то био Други светски рат, а посебно не можемо заборавити допринос наших народа. Младе генерације то данас заборављају и има пуно мржње међу народима, али ми не смемо да то дозволимо – рекао нам је Дмитриј Мокров у Илоку.

Антифашистичке делегације потом су се упутиле на православно гробље у Илоку где су положени венци за борце који су на том месту сахрањени, а који су умирали за време Сремског фронта у илочким партизанским болницама. Уз пут према Шаренграду одана је почаст стрељанима у излетишту Ловка, а венци су положени и на партизанском гробљу на другом излазу из Шаренграда где је сахрањено око 450 војника 1. и 2. пролетерске дивизије, 21.  српске дивизије и 48. македонске дивизије погинулих у марту 1945. године.

Централна свечаност одржана је нешто касније у центру Вуковара где се окупило још више делегација код спомен-костурнице код болнице у коју су сахрањене жртве са Дудика и борци Пете војвођанске ударне бригаде и Црвене армије. Уз кратки културни програм и полагање венаца, организатори су упозорили и на значај борбе против фашизма.

– Данас се налазимо у време пандемије, али треба говорити и о пандемији 20. века која је однела 50 милиона живота, а то је фашизам. Та пандемија је и данас активна те ми  видимо, поготово у ово време пред изборе, да се фашизам поново „негује“ у одређеним круговима и слојевима у Републици Хрватској. То смо могли да видимо пре само два дана када је на многим местима обележаван 10. април као дан стварања НДХ. Због тога је наша обавеза да се увек огласимо против те појаве која се зове фашизам. Ми увек морамо да истичемо људе који су дали своје животе и који су се дигли против једне велике силе те имали довољно храбрости да се супротставе фашизму и бране слободу и будућа поколења – истакао је организатор из УАБА Вуковарско-сремске жупаније Лазо Ђокић.

С обзиром на пандемијске мере које су тренутно на снази, ове године се окупио нешто мањи број делегација које су положиле венце. Поред домаћина и организатора били су још ту и представници Генералног конзулата Републике Србије у Вуковару, амбасаде Руске федерације у Загребу, Заједничког већа општина, Већа српске националне мањине Вуковарско-сремске жупаније, СДСС-а, ДСС-а те антифашиста из Трпиње, Борова и Сребреника.

Као и у Илоку, и у Вуковару је била присутна делегација Секције бораца Прве пролетерске бригаде из Београда, али нажалост први пут без Зденка Дупланчића, учесника пробоја и редовног госта вуковарских антифашиста сваког 12. априла који је умро пре неколико месеци.

– Ни корона нас није зауставила да дођемо и ове године иако је то јако тешко у временима кад нам одлазе последњи борци. Другачије је то кад се чује жива реч директних учесника, али ми као деца, потомци и поштоваоци не смемо да заборавимо да се у поробљеној Европи 1941. године на устанак дигла мала Југославија и велика Русија. Ми смо своју слободу сами стекли и крваво је платили. Треба са тиме да се поносимо јер је то оно што остаје нашој деци – прича Олга Стојиљковић Трифуновић испред Секције бораца Прве пролетерске бригаде и СУБНОР-а Србије.

Програм овогодишње прославе 12. априла завршен је Академијом и изложбом „Фашизам – 76 година после“. Дугогодишњи вуковарски куриозитет наставио се и ове године на начин да званичних представника Града Вуковара није било на обележавању годишњице пробоја Сремског фронта и ослобођења овог краја од фашизма иако је сам Град један од покровитеља скупа. Представници града присуствовали су зато код католичке цркве на „Спомен-дану жртвама комунистичког терора у Вуковару“ који се годинама обележава паралелно на исти дан кад антифашисти славе Дан ослобођења.

Извор: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар