„Просвјета“ из Зворника

Сусрети умјетника из Србије и Српске – СПКД „Просвјета“ из Зворника гостовало у Београду

У оквиру књижевно-умјетничког пројекта „Ријеч у времену“  аутора Неђе Ћиће Стојановића и Српског умјетничког друштва „Београд“ чији је уједно и предсједник, 23. oктобра гости у „Галерији 73“ на Бановом брду били су чланови Српског просвјетно- културног друштва „Просвјета“ из Зворника. Пјесници, писци, глумци и етно пјевачи из Подрињског краја представили су се београдској публици која их је наградила бурним аплаузима.

Предсједник друштва „Просвјета“ Раде Перић истакао је значај постојања Просвјете за све грађане Републике Српске прије свега зато што чува и његује српски језик и културу, а посебно се захвалио Српском умјетничком друштву „Београд“ на позиву и на могућности да се чланови друштва Просвјета представе београдским љубитељима умјетности.

Говорећи о култури у самом Зворнику, Перић је навео да Град доста помаже рад Друштва и издваја средства за културу, наводећи примјера ради културно- забавну манифестацију „Зворничко љето“  која се одржава сваке године у августу већ 17 година и посјети је много људи, а ове године постигнут је рекордан број посјетилаца, око 40 000.

Предсједник Српског умјетничког друштва „ Београд“ – Неђо Ћићо Стојановић који је такође из околине Зворника поријеклом и на чији су позив гости из Републике Српске и дошли у Београд, изразио је жељу да ови сусрети умјетника постану традиционални и да сви заједно градимо мостове културе и умјетности који ће нас у будућности још више зближавати и чинити да ријека Дрина не буде ријека раздвајања већ спајања свих наших жеља и тежњи.

Испред Градске општине Чукарица госте су поздравили члан општинског Вијећа Горан Ускоковић и одборник Миливоје Миша Рупић као и директорка „Галерије 73“ Мирела Пудар.

Књижевној вечери присуствовали су и чланови Завичајног Удружења Бирач Дрина, а госте из Републике Српске у име Удружења поздравио је потпредсједник Удружења Цвијетин Ђукановић.

У културно- умјетничком дијелу програма наступили су умјетници: Емилија Рикановић, Александар Максимовић, Снежана Николић, Дејан Спасојевић, Миленко Божић, Симо Илић, Даница Гаврић, Мартина Томановић, Жељко Несторовић, Борка Миличић, Миланка Буха, Маја Радовановић и Милан Стевановић.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

Нема коментара

Напишите коментар