АКТУЕЛНО:

Удружење „Ново огњиште“ прославило деценију постојања: Сваки пети становник Барајева дошао је са ратом захваћених подручја

Барајевско удружење „Ново огњиште“ је 14. октобра 2018. године, на празник Покрова Пресвете Богородице, на достојан начин обиљежило прву деценију свог постојања. У Центру за културу Барајево приређен је богат културно умјетнички програм поводом девете завичајне вечери под називом “Завичајном огњишту у походе”.

Предсједник удружење „Ново огњиште“ Јово Добријевић је рекао да чланство није тако бројно, али да циљну група овог удружења чине избјегла и интерно расељена лица, којих према попису, на територији општине Барајево има око 4.700.

– Готово петину становника Барајева чине они људи, који су због ратних дешавања били принуђени да напусте своје домове и ново уточиште пронађу на овом простору – рекао је Добријевић и истакао да је ово Удружење основано не само да би чувало културну традицију него и помагало људима у остваривању својих људских права.

– Многи наши људи су неповјерљиви, имају бројна лоша искуства и не треба да чуди што су затворени. Мали је број оних који су друштвено активни. Ми се као удружење трудимо да наше људе упутимо на праве адресе да би остварили нека од својих права, помажемо им и око попуњавања разних образаца – рекао је Добријевић и истакао да би боља организованост допринијела и бољим резултатима.

– Општина Барајево нам је дала подршку за организовање ове традиционалне манифестације, али ње не би било без помоћи Центра за културу Барајево, као и наших бројних пријатеља и донатора – рекао је Добријевић истичући доброчинство Душанке и Јова Пуповца, али и приватних радњи као што су СЗР Драча, Спектар стил, месара Иванковић, пекара Нана, Јанковић и Мале пекарице.

– Посебну захвалност дугујемо нашој Епархији шумадијској и њеном вештенству, посебно оцу Виду Милићу – рекао је Добријевић не заборављајући да помене све оне људе који су водили ово удружење у претходном периоду.

– Бранко Кресојевић, Душан Девић, Милан Мијатовић, Радомир Драча, Бранко Грчић, Маријана Борковић уградили су дио себе у ово Удружење и вјерујем се да смо за ових десет година успјели да оправдамо смисао нашег постојања – рекао је Добријевић.

Он је истакао наду да ће, уз труд др Веселина Фимића, Мирка Курбалије, Вељка Вукадиновића, Драгана Пуповца, Сретка Живка и других, ово удружење наставити и у будућности да ради на препознатљив начин, што се убрзо и потврдило понуђеним програмом.

На сцени Културног центра Барајева понуђен је програм који је могао да задовољи све укусе, а започео је химном Србије Боже правде у извођењу јуниорског састава Србских православних појаца.

Публика је потом могла да ужива у наступу, вишеструког првака, народног гуслара Славка Јекнића.

 

У програму су учествовали мушка пјевачка група Тромеђа, Сана из Старе Пазове, Подгмеч из Житишта, женска етно група АКУД-а Више туристичке школе Нови Београд, а цијела сала је запјевала уз Милу Делију и Шуша бенд.

 

Посебан тон ове вечери донијели су чланови домаћег фолклорног ансамбла “Шумадија” из Барајева који су представили дио свог богатог репертоара.

Своје стихове казивали су пјесници др Рајко Срдић и Недјељко Вуксан, а програм је на веома својствен начин водила Данијела Станисављевић.

У оквиру програма одржана је и изложба ликовних умјетника чланова овог удружења. Публика је тако могла да види радове Недјељка Вуксана, Анке Кукулече, Невенке Бошковић, Милице Милошевић и Славке Божић.

Текст и фото: Трифко Ћоровић

Нема коментара

Напишите коментар