У Каћу одржано традиционално 12. вече Змијањаца и пријатеља

Завичајно удружење Змијање организовало је 9. фебруара 2018. године у мотелу Оморика у Каћу, код Новог Сада. Дванаесто традиционално змијањско вече окупило је око 500 Змијањаца и њихових пријатеља.

На почетку вечери свештеник Илија Проле благословио је скуп. У својој бесједи нагласио је важност очувања завичаја и то не само због предака чији су гробови остали у старој постојбини.

– Немамо право да заборавимо завичај због својих потомака којима морамо оставити у аманет обичаје које смо наслиједили од претходника – рекао је свештеник Проле са којим је цијела сала заједно изговарала молитву „Оче наш“.

Предсједник Удружења Змијањаца Ђорђе Пантелић захвалио се свим гостима који су се одазвали и придружили овом завичајном сусрету. Он се посебно захвалио на присуству градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу, предсједнику Скупштине РС Недељку Чубриловићу и предсједнику Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодрагу Линти.

Пантелић је у поздравном говору посебно истакао и земљаке који су стигли из Бањалуке предвођени предсједником тамошњег удружења Винком Лолићем.

– Наше удружење по традицији организује ликовно саборовање, као и Дане змијањске културе у Војводини – рекао је Пантелић за Српско Коло. Он је додао да се изложбена етно збирка смјештена у Змијањској кући у Каћу стално допуњује. Поред ових активности Удружење организује и одласке на Петровдан у Соколову,  као и Кочићев збор у Стричићима.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић није крио задовољство што је ово вече провео са својим суграђанима који су родом и поријеклом са подручја планине Мањаче.  Он се у свом говору осврнуо на период прије сто година када је српски народ донио слободу на ове просторе.

– Прије 100 година страдали смо као ниједан народ, да би данас они којима смо донијели слободу опужили да смо их окупирали. Српски народ је тада  тешко страдао, да би нас данас дочекали да нас прозивају и протјерују са наших огњишта-  рекао је Вучевић молећи да свако појединачно има свијест да је у кјључним моментима најважније сачувати једиснтво.

– Најважнија веза између Српске и Србије су управо наши људи који су поријеклом из  региона, а који живе у Србији. Сплетом околности захваљујући и тим људима Војводина је у Србији, заправо, тамо гдје је и прије 100 година одлучила да буде.  Живела Србија, живела Република Српска! –  закључио је свој говор Вучевић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недјељко Чубриловић истакао је да је веома срећан што је поново гост код својих земљака. Он је истакао ма како је други звали да је „Република Српска млада држава“ која из године у годину има све бољу и плодоносију сарадњу са матицом србијом.

–  Тој сарадњи својим пријатељствима и дубоко укоријењеним везама допсриносте ви који овдје живите. Надам се да ћемо тим путем наставити и да ће Република Српска, Србија, Војводина бити заиста једно. То је наша жеља, а жеље нам нико не може забранити – рекао је Чубриловић који је истакао да у згуснутом календару пуном обавеза једноставно морао да  пронађе вријеме да буде са својим земљацима.

–  Човјек се пријатно осјећа међу својима. Надам се да ће нас сваки пут бити све више, како у Војводини, тако и на Кочићевом збору – рекао је Чубровиловић преносећи поздраве из Републике Српске.

Почасни предсједник Удружења Томислав Николић осим поздрава изнио је и неке конкретне приједлоге којима би се значајно унаприједио живот Срба повратника у Федерацији БиХ.  Он је апеловао на све земљаке да узимају двојно државаљанство и користе своје бирачко што би било веома значајно посебно у повратничким срединама на територији федерације БиХ.

– Када би се на неким наредним изборима нпр. у Кључу одазвали сви они који имају право да гласају значајно би се промјенила слика и околности по наше повратнике. Узмите држављанство, јер ако нас нема у тамошњим књигама и сами пристајемо на нестајање. Наша је обавеза да памећу сачувамо завичај – поручио је Николић.

Предсједник  Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта рекао је за Српско Коло  да је Удружење Змијање једно од најактивнијих завичајних удружења које реализује бројне спортске, културне и друге активности у Змијању, Новом Саду и шире.

Он је посебно нагласио да је поносан што међу члановима Удружења има бројне пријатеље који часно и поштено раде да се сачува и афирмише култура, традиција и обичаји Змијања које је у цијелости насељено српским становништвом.

У културно умјетничком програму посебно је био надахнут првак Српског народног позоришта глумац Миодраг Петровић. Казивајући стихове Мике Антића он је  је све присутне позвао да одају почаст минутом ћутања свима онима који су страдали бранећи своја вјековна огњишта у Крајини.

Удружење Змијањаца уручило је и плакете својим дугогодишњим пријатељима Удружењу Јањана, Удружењу Петровчана и КУД Младен Стојановић из Бачког Јарка.

Захваљујући се на указаној части Боро Кнежевић из КУД Младен Стојановић апострофирао је да помци Крајишника који живе у Војводини морају бринути о  завичају.

–  Кад год сте у прилици свратите у завичај и тамо не идите сами, већ поведите и комшије Бачване, Банаћане, Сремце, Словаке, Мађаре…Будимо домаћино онакви какви су нас учили наши стари, прави Крајишници широког срца, људи који воле и дијеле оно што име је Бог дао – поручио је Кнежевић.

У програму поред КУД Младен Стојановић,  учествовали су  и чланови КУД „Свети Сава“ из Каћа, као и гуслари Жељко Хајдер и Витомир Вулин.

Програм је надахнуто водила Вујка Квргић. За забаву и добро расположење били су задужени „Синови Мањаче“, па је весеље потрајало до јутарњих сати.

Завичајном скупу Змијања у Каћу присуствовали су представници покрајинске, градске и локалне власти, као и представници блиских завичајних удружења.

                                                            Текст: Трифко Ћоровић
ФОТО: М. Шапић

Нема коментара

Напишите коментар