У СЦ ФСС Србије, у Старој Пазови, одигран је пријатељски меч у малом фудбалу између свештеника Епархије Сремске и руководства општине

ДРУЖЕЊЕ И ЗАЈЕДНИЧАРАЊЕ


Овако је овај сусрет назвао владика сремски Василије и сам присутан на овом мечу, истичући да је одушевљен са Спортским центром Фудбалског савеза Србије у Старој Пазови гдје је одиграна ова утакмица, али и љубазношћу домаћина, предвођених предсједником општине Стара Пазова Ђорђем Радиновићем. Мада је резултат у овим сусретима у другом плану и он је био мирољубив 6-6. Након утакмице, домаћини су угостили представнике Епархије сремске, а нови сусрет заказан је за три мјесеца у вјероватно проширеном саставу, са екипама са Косова и Метохије, открио је за Српско коло, први човјек старопазовачке општине.

Пријатан јунски дан, у прелијепом центру српске куће фубала, измамио је фудбалере Епархије сремске и општине Стара Пазова, да одмјере снаге у најпопуларнијој спортској игри на свијету.

 

ИГРА ЈЕ ВИТЕШТВО


На први поглед, необично је било видјети свештенике како се из своје одоре пресвлаче у жуто – црне дресове, на којима пише Епархија сремска. Вјероватно само за оне који нису шире упознати са њиховим активностима. Како нам сам владика Василије рече, ови момци већ годинама учествују на турнирима у малом фудбалу, од Старе Пазове, Руме, али и Крагујевца, Славоније, и увијек су се са њих враћали са добрим резултатима. Наравно да ништа од тога не би било да немају подршку владике Василија, а и он сам, за наш лист открива, да је љубитељ ове игре, а и то да се у својој младости и сам бавио фудбалом. Посебно у војсци, у Мостару, гдје су му, како нам је рекао, библиотека и фудбалско игралиште, много помогли да што прије прође војни рок, а испричао нам је како су се његови свештеници обрели на зеленом правоугаонику.

„Ова дјеца, моји свештеници, воле да се друже. Ми, свештеници, нисмо само нека духовна бића, мада су нам комунисти послије рата, након што су нам све узели, често говорили да смо ми „нека“ духовна бића додавајући: „… и ви ватајте духа по небесима“. Они су у међувремену зграбили све доље. Данас је друго вријеме и ми враћамо то помало, али и враћамо дух заједничарења. Па и кроз фудбал ојачавамо једну врсту дружења, с друге стране и витештва. Свети апостол Павле каже да сви ми стајемо на једну црту, и сви трчимо своју трку, и сви имамо у глави „да ћу ја први стићи“, али ће то учинити само најспособнији“, прича нам владика, које је своје мјесто, уз Милу Јокића, архијерејског намјесника старопазовачког и Слободана Радојчића, архијерејског намјесника земунког, заузео на „тренерској клупи гостујуће екипе“.

 

ПРОШИРИТИ САРАДЊУ


Видно расположени у утакмицу су ушли и „општинари“ Старе Пазове. Предводио их је предсједник Ђорђе Радиновић. Ређали су се шансе и голови, на једној и на другој страни, а на крају је резултат остао изједначен.

Непосредно по завршетку утакмице, дружење, или како владика Василје каже „заједничарење“, настављено је уз заједничку вечеру. Још једно пријатно изненађење смо доживјели тамо. Глас протођакона Слободана Вујасиновића, кога смо имали прилике до сада слушати само на литургијама, био је мелем за уши свим присутним. Још један прилог тврдњи владике, да његови свештеници нису само духовни људи, како би неки жељели да их представљају.

„Ово је заиста било дивно и неће се завршити само на овом сусрету. Договорили смо да то постане традиционално, да се срећемо свака три мјесеца и да укључимо и друге општине, посебно са Косова као што су Звечан, Лепосавић, као и све оне које имају добру сарадњу са Старом Пазовом. Надам се да ће ово да прерасте у традицицју и радујем се да СПЦ и Епархија сремска учествују у овоме, јер то представља популаризацију спорта, а сви заједно знамо колики је утицај свештеника на наш народ“, рекао је, за Српско коло, Ђорђе Радиновић, предсједник општине Стара Пазова кога смо често имали прилике гледати и у дресу ветерана Црвене звезде.

Предсједник је изузетно поносан на све спортске активности на подручју његове општине. Ипак је желио неке посебно да издвоји.

– Ми, као општина, водимо рачуна о спорту, поготово о у школском спорту, што је раније било запостављено. Најбољи доказ томе је да су наше дјевојке из гимназије прваци свијета у одбојци, наиме, оне су прије три недјеље освојиле свјетско првенство у Брну. Одбојка није баш спорт који можда највише протежирамо, али и постижемо најбоље резултате. Знамо да су дјевојке ОК „Јединство“ биле и побједнице купа Србије и играле финале за првака државе, али све почиње од школског спорта. Сигуран сам да то што свака основна школа у нашој општини има спортску дворану у многоме доприноси томе и ми ћемо наставити да ојачавамо ту базу, јер смо свјесни свих опасности које доноси садашње вријеме“, рекао нам је Ђорђе Радиновић, додајући да и остали спортски колективи на територији Старе Пазове имају пуну подршку општинског руководства.

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

Нема коментара

Напишите коментар