U Vigošti kod Kotor Varoša obilježeno 27 godina od stradanja 14 srpskih boraca

Na spomen-obilježju u Vigošti kod Kotor Varoša 15. avgusta  je služen parastos, prislužene svijeće i položeno cvijeće povodom obilježavanja 27 godina od stradanja 14 srpskih boraca, koje su muslimanske snage ubile u zasjedi u ovom mjestu, a 13 ranili.

Parastos je služio paroh vrbanjački Dragan Mijatović, a vijence na spomen-obilježje u Vigošti položili su zamjenik načelnika opštine Kotor Varoš Mladen Trivunović, predstavnici opštinske Boračke organizacije i porodice poginulih boraca.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Miladin Savanović istakao je da srpski borci, koji su dali život za odbranu svog naroda i Republike Srpske, nikada neće biti zaboravljeni.

Prema njegovim riječima, da nije bilo vojske i boraca Republike Srpske, ne bi bilo ni srpskog naroda.

“Na području Kotor Varoša stradalo je 305 boraca, a ranjeno je oko 630 boraca, koji su danas invalidi od prve do 10. kategorije. Nakon 27 godina od zločina ne smijemo zaboraviti, ali hrišćanski je oprostiti”, naglasio je Savanović.

Na današnji dan 1992. godine mučki je u zasjedi napadnut kombi koji je prevozio hranu i u kojem su se nalazili borci, koji su se sa smjene vraćali kućama.

Tada su ubijeni Miroslav Pešević, Budimir Kuzmić, Obrad Đukić, Slobodan Vučanović, Milorad Narić, Stamenko Dubočanin, Veseljko Šebić, Nedeljko Čupić, Vlado Božičković, Radovan Lujić, Miroslav Tepić, Zoran Vasiljević i Zoran Malijević, dok je od posljedica ranjavanja preminuo Vjekoslav Smiljić.

Preuzeto sa: SRNA

 

 

Nema komentara

Napišite komentar