АКТУЕЛНО:

Вучић: Српска страна прихватила компромисни предлог за деескалацију ситуације на КиМ

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да је српска страна прихватила компромис за деескалацију ситуације на КиМ. Вучић је пренео да су се обе стране у Бриселу договориле да се јединице Росу повуку са Јариња и Брњака, симултано са уклањањем барикада. Како је додао, Кфор ће своје снаге поставити и пре саме имплементације на Јариње и Брњак и остаће око две недеље да би сачувао сигурност окружења и слободу кретања. Успоставља се „стикер“, односно режим налепница, као привремена мера до коначног решења које је одложено на неко време, навео је Вучић.

Александар Вучић се обратио јавности након церемоније обележавања почетка радова на модернизацији и реконструкцији пруге Ниш–Брестовац, којој је присуствовала и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

This is box title

Лајчак: Постигнут договор о деескалацији на северу КиМ

Мирослав Лајчак је потврдио да је постигнут договор о деескалацији ситуације на северу Косова и Метохије, након два дана интензивних преговора.

„Имамо договор! Након два дана интензивних преговора, споразум о деескалацији и напретку је постигнут“, навео је Лајчак на Твитеру.

Лајчак је захвалио главним преговарачима, Беснику Бисљимију и Петру Петковићу, на спремности да преговарају и да се договоре ради добробити народа.

ЕУ је поздравила исход разговора које су петходна два дана у Бриселу водили Мирослав Лајчак, Петар Петковић и Бесник Бисљими.

Истровремено, ЕУ је позвала на примену свих до сада постигнутих споразума, са посебним освртом на формирање Заједнице српских општина.

Вучић је саопштио да је српска страна прихватила компромисни предлог за деескалацију ситуације на КиМ, што је на Твитеру потврдио и специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

„Мислим да смо дошли до неке врсте компромисног решења, којим сам задовољан и сматрам да је важан за нашу страну“, рекао је Вучић.

Вучић је пренео да су се, под тачком 1, обе стране у Бриселу договориле да се јединице Росу повуку са Јариња и Брњака, симултано са уклањањем барикада, 2. октобра од осам сати, и да се Росу повуку најкасније до 16 сати тог дана.

Такође, како је додао, Кфор ће своје снаге поставити и пре саме имплементације на Јариње и Брњак и остаће око две недеље да би сачувао сигурност окружења и слободу кретања.

Под тачком 2, од 4. октобра од осам сати успоставља се „стикер“, односно режим налепница, као привремена мера до коначног решења које је одложено на неко време, а о чему ће се тек разговарати у Бриселу.

„То сматрам великим успехом наше стране“, рекао је Вучић.

Такође, као тачка 3, договорена је радна група коју ће чинити представници ЕУ, Београда и Приштине, и тражиће трајно решење за таблице, на основу европских стандарда и пракси.

„Први састанак ће бити 21. октобра, а у шест месеци радна група ће представити своје налазе и коначно решење за највиши ниво дијалошког формата. То је оно што је постигнуто“, рекао је Вучић.

„У централној Србији остају стикери за таблице РКС“

Председник је објаснио да, када је у питању улазак возила са КиМ у централну Србију, остаје исти режим, што значи да се увек стављају стикери за таблице РКС, а да при уласку на КиМ нашим људима неће бити скидане таблице и стављане пробне, већ стикери преко амблема.

„Не можемо да пустимо и кажемо да постоји република Косово са грбом, на то стављамо стикер, али то нема везе са свим овим. Остаје исти режим као што је био и до сада што се централне Србије тиче“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Нишу, замољен да прецизира договор око таблица.

Вучић је додао да је приштинска страна желела да Србима ставља таблице проба, да нам скину КМ таблице или таблице других места јужно од Ибра, али да су углавном у питању КМ таблице, јер друге постоје у минималном броју.

„Сада неће скидати те таблице и неће давати пробне РКС таблице које би наши љуиди морали да носе са ознакама државности Косова, него ће преко наших амблема да ставе стикер. То је јединио што се мења“, објаснио је Вучић.

ЗСО и кршење Бриселског споразума први на дневном реду 

Председник је истакао да је саопштење ЕУ о постигнутом решењу од кључног значаја и велики успех српске стране, јер је Унија констатовала да није имплементиран споразум о ЗСО и недостаак већинског панела у Апелационом суду у случају Ивана Тодосијевића.

„Отворено кажу за ЗСО и Тодосијевића да није поштован Бриселски споразум“, истакао је Вучић и рекао да ће то третирати као приоритетну ствар на следећем састанку главних преговарача који ће се одржати у Бриселу“, рекао је Вучић.

Навео је да се у том саопштењу позивају обе стране да имплементирају све претходно договорене аранжмане.

This is box title

Фон дер Лајенова и Борељ поздрављају споразум

Председница ЕК Урсула фон дер Лајен поздравила је данашњи споразум. „Ово је врло позитиван развој ситуације након мојих састанака са председником Александром Вучићем и премијером Аљбином Куртијем. У питању су добре вести за цео регион. Дијалог сада мора да се настави“, поручила је Фон дер Лајенова са Твитер налога.

Она је поделила и твит специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака о постизању споразума и фотографију самог споразума.

Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ поздравио је договор. „И Србија и Косово би сада требало да се конструктивно ангажују у дијалогу и направе брзи напредак у нормализацији односа“, написао је Борељ на Твитеру.

This is box title

Курти: Утврђен реципроцитет регистарских ознака возила

Председник владе у Приштини Аљбин Курти изјавио је да је договором у Бриселу о регистарским ознакама „утврђен реципроцитет регистарских ознака возила“.

„Пошто ће блокаде бити уклоњене, наша специјална јединица не мора остати тамо и увек остаје спремна да убудуће интервенише у било којем од истих или сличних прекршаја. Наравно, наша полиција ће примењивати реципроцитет регистарских таблица. КФОР ће тамо остати око две недеље како би се уверио да је све безбедно“, навео је Курти на Фесјбуку.

„Договор има неке мане“

Вучић је оценио да договор има неке мане.

„Једна је што ће до неког, претпоставља се тежег решења, морати да се дође у наредних шест месеци. Такође, што споразум омогућава коришћење свих таблица са именима свих српских градова, али у пракси јасно је да ће моћи да се користе само на северу Косова. То за Србе није превелики проблем, јер сви јужно од Ибра имају КС таблице“, објаснио је он додајући да има око 9.000 возила са српским КМ таблицама.

Указао је да је донета одлука да се ствар реши стикерима, тако што ће се стављати стикер на грб.

Вучић је оценио да је ово што смо данас изборили много боље него што је постојало споразумом из 2011.

Поновио је да је Београду важно да се Росу повлачи, да није било жртава, да је сачуван мир, и да ћемо сада моћи да говоримо о великим стварима економског напретка у целој земљи, укључујући и КиМ.

This is box title

Српска листа: Показали смо мудрост

Српска листа захваљује се председнику Александру Вучићу који је успео да преговорима дође до овог дипломатског успеха и тиме јасно пошаље поруку да смо увек спремни да преговарамо.

Такође, Српска листа се захваљује и главном преговарачу који се свих ових дана у Бриселу борио за интересе нашег народа.

„Данашњим споразумом показали смо да знамо да будемо мудри, уздржани и дипломатски победимо, уз нашу познату крилатицу јер одавде нема назад“, наводи Српска листа.

„Постигнуто највише што се могло“

Вучић је рекао да је разгововарао са председником Српске листе и представницима народа са КиМ и да они знају да је ово што је договорено у Бриселу највише што је могло да буде постигнуто.

Напоменуо је да има нешто још о чему не може јавно да говори, а то је речено и НАТО-у, да ћемо, уколико би била угрожена безбедност, а други не ураде свој посао, као што је Кфор, и сами бити спремни да заштитимо свој народ.

„Доста је доброг посла урађено, али какав год посао био, нама ситуација на КиМ никада неће бити добра. Свако реалан и објективан зна колико сам у праву, колико је фер ово што сам рекао, зато се не понашам славодобитно“, навео је Вучић.

Преузето са: РТС

Нема коментара

Напишите коментар