Zavičajno udruženje Janjana već osam godina na futoškoj ”Kupusijadi”

U Futogu je, 01. i 02. novembra 2019. godine održana 20. po redu manifestacija pod nazivom ”Kupusijada”. Ova tradiocionalna manifestacija u čast kupusa održana je u organizaciji Kulturno-informativnog centra ”Mladost” – Futog, Mjesne zajednice Futog i Udruženja Futoški kupus, a pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada.

Jubilarnu, 20. po redu futošku ”Kupusijadu” svečano je otvorio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević:

– Ponosan sam što Novi Sad može da ima i ”Egzit” i ”Kupusijadu” i NOMUS i Čvarak fest i Sterijino pozorje i Zmajeve dečije igr. To je grad sa bogatom ponudom i svako može u nečemu da se pronađe. Kupus za nas nema samo poljoprivredni značaj, to je simbol kvaliteta i uspješnosti u našim i evropskim okvirima, istakao je Vučević.

Nakon svečanog otvaranja, na bini su se smjenjivali učesnici kulturno-umjetničkog i zabavnog programa. U ovim programima učestvovala su djeca iz futoških škola, vrtića, plesnih i sportskih grupa, kao i veliki broj folklornih ansambla iz Novog Sada i okoline. Poseban značaj među učesnicima imali su gosti iz Republike Srpske – KUD ”Janj” iz mesta Stojice kod Šipova i krajiška pjevačka grupa ”Zvuci Vitoroga”. Program je završen koncertom Snežane Đurišić.

Prvi dan manifestacije posvećen je najmlađima i tom prilikom se tradicionalno u osnovnim i srednjim školama održala Mini kupusijada. Drugi dan je, pored obaveznog kulturno-umjetničkog pograma, bio rezervisan za takmičenja za najtežu glavicu i najbolje jelo od futoškog kupusa. Dio manifestacije predstavljao je i 10. Futoški vašar – izložba tradiocionalnih proizvoda Srbije. Na dužini od jednog kilometra sa obje strane glavne ulice u Futogu bile su tezge i mjesta za kuvanje jela od kupusa. Takmičenje je održano u kuvanju jela od slatkog kupusa na kojem je učestvovalo preko 30 ekipa. Titulu najboljeg u kuvanju jela od slatkog kupusa za ovu jubilarnu godinu osvojilo je Udruženje penzionera ”Branko Ćopić” iz Futoga, a drugo mesto zauzelo je Zavičajno udruženje Janjana, dok je trećeplasirana bila Srednja Ugostiteljska škola ”Svetozar Miletić” – smjer kuvari iz Novog Sada. Najtežu glavicu kupusa od 10 kg i 150 g u ovoj godini proizveo je Branislav Jenko. Drugo mjesto pripalo je Jovanu Ćulumu čiji je kupus bio težak 9 kg i 170 g, dok je treću po težini glavicu kupusa od 7 kg i 500 g proizveo Aleksandar Habor.

Istorija ”Kupusijade”

Tradicija u proizvodnji kupusa u Futogu traje već dva i po vijeka. Prema istorijskim podacima organizovana proizvodnja i prodaja kupusa u ovoj staroj varoši na obali Dunava počela je davne 1760. godine. Ideja o organizovanju same manifestacije ”Kupusijada” javila se prije 22 godine u redakciji tadašnjeg ”Lokal presa”. Ideju je u djelo, a po ugledu na Kobasicijadu u Turiji i Slaninijadu u Kačarevu, 2000. godine sproveo tadašnji direktor Kulturno-informativnog centra ”Mladost” Futog Bora Zeljković u saradnji sa Poljoprivrednom školom u Futogu. Oni su tada organizovali prvu futošku ”Kupusijadu” i Bački svinjokolj. Potom je Udruženje Futoški kupus, osnovano 2008. godine, uspjelo da 2012. godine dobije Sertifikat o Zaštiti ”Futoškog kupusa”. Prema Zakonu o geografskom porijeklu, ”Futoški kupus” je zaštićen oznakama geografskog porijekla na svetskom tržištu kao jedan od srpskih brendova.

Janjani redovni učesnici futoške ”Kupusijade”

Futog ima preko 20 hiljada stanovnika od kojih je 70 procenata iz Bosanske Krajine. U Futogu živi veliki broj Janjana organizovanih u Zavičajno udruženje Janjana koje već osam godina aktivno učestvuje na ”Kupusijadi”. Ove godine su jedino zavičajno udruženje koje je učestvovalo na navedenoj manifestaciji i tom prilikom su osvojili drugo mjesto u kuvanju slatkog kupusa. Na svom štandu ugostili su veliki broj Janjana i njihovih prijatelja. Štand je posjetio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i tom prilikom mu je predsjednik Zavičajnog udruženja Janjana Zoran Crepulja poklonio janjske čarape, zepe i janjsku torbu. Takođe, štand je posjetio i gost iz Šipova predsjednik Skupštine Opštine Šipovo Milan Plavšić, kao i gosti iz Beograda i Brčkog. Iz Janja su doputovale žene iz Udruženja ”Janjski kajmak” koje su predstavile janjske brendove: sir i kajmak. Nakon nastupa na centralnoj bini, štandu Janjana pridružili su se predstavnici KUD ”Janj”  Stojice koji su u janjskoj nošnji uljepšali i uveličali čitav ambijent.

 

                                                                                                          Novinar Srpskog kola

                                                                                                          Dragana Šipovac

 

 

Nema komentara

Napišite komentar