Жупљанин: Српска показује поштовање за жртву коју су дали хероји

Изасланик предсједника Републике Српске Слободан Жупљанин и начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић уручили су данас у Козарској Дубици постхумно 28 одликовања породицама погинулих бораца из Козарске Дубице, Новог Града и Приједора.

У Козарској Дубици данас су постхумно одликовани Буква Милорад, Гаврановић Лазо, Ђурић Мирко, Кривошић Душан, Бабић Миле, Дерикућа Дмитар, Завишић Ђорђе, Кондић Дарко, Мишић Зоран, Мршић Милан, Остојић Бранко, Чолић Милинко, Боројевић Јадранко, Матаруга Ђука, Раковић Мирко, Тимарац Петар, Рељић Светко, Рокић Милан, Слијепац Драган, Стегић Раде, Шипка Боро, Закић Млађо, Згоњанин Душан из Козарске Дубице.

Постхумно одликовање уручено је и породицама страдалих бораца из града Приједора и општине Нови Град за Дугоњић Ранка, Дембић Жељка, Вукота Горана, Деветак Мирка и Ћопић Здравка.

Жупљанин је у изјави новинарима навео да је од 2012. године до данас уручено 2.541 постхумно одликовање за погинуле борце Војске Републике Српске.

„Данашњим чином уручивања ових одликовања Република Српска још једном показује своју захвалност, своје поштовање за жртву коју су наши хероји дали за одбрану Републике Српске и оно што ми данас имамо, слободу у којој уживамо. Они су гаранција и завјет да Република Српска никада не смије нестати и да сви они који припадају српском народу морају учинити све што је у њиховој моћи да заштите оне вриједности које су они стварали и за шта су дали животе“, рекао је Жупљанин.

Он је навео да ће Република Српска учинити све што је могуће да се живот породица погинулих бораца и свих других борачких категорија учини достојним човјека и да се у годинама које слиједе учини и више него што је то чињено до сада.

„Република Српска се у континуитету опредјељивала за већа издвајања, али наравно да то још није достигло онај ниво који ове породице и категорије заслужују. Tо је трајан и обавезујући задатак за све оне који буду на власти у наредним годинама“, нагласио је Жупљанин.

Он је навео да је планирано да се наредне године у цијелости заврши поступак додјеле постхумних одликовања за погинуле борце у Републици Српској, те додао да сва раније дата одликовања са собом носе и одређену материјалну накнаду, као и „Медаља заслуга за народ“.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић изјавио је да данашње уручење постхумних одликовања породицама погинулих бораца јесте знак пажње према људима који су дали живот за слободу коју ми данас уживамо у Републици Српској.

„У будућности се мора тај обим права проширивати и на томе ће радити Република Српска и све локалне заједнице у којима су ти људи живјели, како би њихове породице боље живјеле и како би показали вјечну захвалност“, рекао је Рељић.

Он је навео да је обавеза људи који су у извршној власти да, у складу са могућностима, издвоје што се више може породицама погинулих бораца, дјеци и супругама, те да се никада не смије дозволити да успомене на страдале буду препуштене забораву.

Поводом Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске и поводом 15. септембра, Дана погинулих и несталих у одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић одликовала је ове године 396 погинулих бораца Војске Републике Српске „Медаљом заслуга за народ“.

Постхумна одликовања дата су на иницијативу Борачке организације Републике Српске и Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, а на приједлог Министарства рада и борачко инвалидске заштите.

Чину уручења одликовања присуствовали су и предсједник Скупштине општине Козарска Дубица Владимир Рокић, замјеник начелника општине Марко Tанкосић и начелник Одјељења за општу управу и друштвене дјелатности Горан Драгаш.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар